Šta sve treba da znate odmah pošto položite vozački ispit

...

21/09/2016

Neretko se dešava da, odmah pošto iza novopečenog vozača ostanu auto skola, testovi i ispit, vozačka dozvola ostane da skuplja prašinu u nekoj fioci i nikada se više ne upotrebi. Razlozi tome mogu biti različiti – od nemanja vozila na raspolaganju u datom trenutku, do osećanja straha i slično. 1

 

Ali čak i onda kada treba sesti za volan posle položenog vozačkog, nastaju nedoumice. Jeste da Vas je auto skola dobro obučila, ali ipak niste sigurni. Zašto?

Obavezno vežbanje, vežbanje, vežbanje

Pre svega, morate da vežbate. Voziti bez instruktora koji pritom ima i sopstvene komande može biti u prvo vreme veoma naporno, te će se dešavati da budete u grču i strahu.

 

Nema potrebe za tim. Praksa će Vas ubediti da i Vi možete postati savršen vozač. Najpre krenite sa vožnjom u sporednim ulicama na periferiji, koje su uglavnom prazne, pa nastavite ka prometnijim kolovozima. Napolsetku, bićete spremni i za, makr i najkraće moguće, međugradske vožnje. A posle će sve ići lakše i lakše.

 

Ukoliko, međutim, i dalje ne osećate pravu sigurnost, uvek možete uzeti dodatne časove koje nudi gotovo svaka auto skola. To nije ništa strašno – Vaš cilj je da budete dobar vozač, zar ne?

Budite skoncentrisani pre nego što sednete za volan

Koncentracija za volanom je veoma bitna, ne samo kada ste vozač početnik.

 

Iako smo sigurni da Vam je i škola i auto skola trubila o opasnosti konzumacije alkohola pre vožnje, da ponovimo to ipak još jednom. Ne želite, valjda, da dovedete u pitanje bezbednost, a zatim i sopstvenu dozvolu već na početku vozačke karijere. Pa pred Vama su tek kilometri!

 

Zatim, obratite pažnju i na to da budete dovoljno naspavani i da ne budete gladni i iscrpljeni, jer se može desiti da Vas izda pažnja, i to baš u nekom škakljivom momentu. Budite pripravni!

Ne obraćajte pažnju na kritike

Kritika će biti i u kasnijim vozačkim godinama, te se nemojte oko njih mnogo uzbuđivati i primati ih k srcu. Jednostavno se opustite. Ako povezete nekog suvozača koji bolje zna od Vas, pažljivo ga saslušajte, te razmislite koju ćete njegovu sugestiju prihvatiti. Niko se nije naučen rodio, pa tako ni Vi.

 

Isto važi i za reakcije drugih vozača u saobraćaju. Instruktori mnogih auto skola slažu se da smo zemlja sa najmanje pristojnosti u saobraćaju i da nam nedostaje strpljenja. Imajte to na umu kad počnu da Vam sviraju što poštujete propise ili Vam treba malo više vremena da se parkirate. Pustite ih da žure, Vi znate svoj cilj i njega se držite, a bahatih vozača će, nažalost, uvek biti.

Nemojte da odustajete

Ni pod tačkom razno, nemojte da odustajete. I auto skola i časovi i ispiti koštali su Vas novca, vremena i živaca, te je potpuno glupo da pošto ste sve to prošli na kraju odustanete.

 

Imajte na umu da je vežbanje majka znanja, te se potrudite da svakodnevno makar neko vreme provedete za volanom, kako biste stekli sigurnost koja će Vam kasnije itekako značiti. A onda, odmah na novi put!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.