Vezivanje pojasa – Zakon o saobraćaju

...

26/03/2018

Najvažnija oblast u saobraćaju je bezbednost, kako za vozače i putnike tako i za druge učesnike u saobraćaju. Poznavanje preventivnih mera bezbednosti u saobraćaju su osnova za sprečavanje nezgoda na putu. Najpoznatija mera bezbedosti vozača i putnika je čuveno vezivanje pojasa. Ljudi u Srbiji, i to mahom muškarci, imaju predrasude što se tiče sigurnosnog pojasa pa izbegavaju vezivanje. Što zbog čuvenog srpskog inata, nepostojanja svesti o mogućim posledicama što zbog neadekvatne obuke, ne vezivanje pojasa ne samo da ugrožava bezbednost vozača već i drugih učesnika u saobraćaju.

Kazne za nevezivanje pojasa

Stalnim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja nastoji da kroz razne kampanje o podizanju svesti vozača o važnosti vezivanja pojasa ali i drugim merama kao što su pooštravanje kazni za ovaj prekršaj, smanji rizik od nastanka nezgoda i poveća bezbednost u saobraćaju. Naime, direktor police Vladimir Rebić je najavio usvajanje novog Zakaona o bezbednosti u saobraćaju koji između ostalog propisuje i uvećanje novčanih kazni za ovaj prekršaj.

 

Kazne za ne vezivanje pojasa su se od 2002. godine kontinuirano povećavale što je rezultiralo smanjenjem broja poginulih pa je odlučeno da se novčane kazne još više povećaju kako bi se ovaj trend nastavio. Poznato je da naš narod najosetljiviji na novčanik pa će zato dosadašnju kaznu od 5.000 dinara morati da plate duplo više odnosno 10.000 dinara, što će gotovo sigurno dovesti do povećanja svetsi o ovom problemu i smanjenja smrtnih slučajeva u saobraćaju.

 

Ova informacija je šokirala sve vozače, ali i podstakla ih na primenu preventivnih mera, što će se prema dosadašnjim trendovima odraziti na smanjenje broja povređenih i poginulih na putevima u Srbiji. Agencija za bezbednost saobraćaja na sve načine pokušava da ukaže na važnost preventivnih bezbednosnih mera u saobraćaju i jedino promena svesti samih vozača može uticati na smanjenje povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Vezivanje pojasa i polaganje vožnje

Prilikom obuke vozača vezivanje pojasa je jedna od prvih stvari koju kandidat treba da uradi prilikom ulaska u vozilo. Instruktuori prilikom obuke vozača više puta naglašavaju važnost ove preventivne mere i insistiraju na vezivanju pojasa.

 

Takođe, ukoliko polažete za vozačku dozvolu i prilikom praktičnog polaganja ne vežete sigurnosni pojas pre nego što upalite vozilo možete da smatrate da ste automatski pali na vožnji jer saobraćajni policajac koji se nalazi u komisiji sigurno neće tolerisati ovaj „katastrofalni“ prekršaj.

 

Kandidatu se pored usmenog objašnjenja značaja vezivanja pojasa obezbeđuje i stručna literatura kao i testovi koji pružaju dodatne informacije o ovoj preventivnoj meri.

auto skola Pavlin

Posledice nevezivanja pojasa

Prilikom sudara sigurnosni pojas smanjuje posledice i sprečava kretanje tela unapred i izletanje iz vozila. Kada se vozilo naglo zaustavi telo vozača i putnika po inerciji nastavlja da se kreće unapred pri čemu dolazi do udaranja glavom u vetrobransko staklo i grudnim košem u instument tablu. Ove povrede su najčešći uzroci srmti u saobraćajnim nezgodama. Zato vezivanje sigurnosnog pojasa sprečava kretanje tela unapred i nastanka povreda opasnih po život.

 

Vozači i putnici moraju da shvate da vezivanje pojasa smanjuje rizik od nastanka povreda prilikom naglog zaustavljnja vozila a ne neko pravilo koje nameću vlasti da bi punili državni budžet i uzimali novac vozačima. Zakon o bezbednosti u saobraćaju postoji upravo zbog toga i zato se treba poštovati i treba ga se pridržavati, ne zbog novčanih kazni koje za nevezivanja pojasa iznose 10.000 dinara već vožnja bila bezbedna i sigurna.

 

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.