Uticaj vremenskih prilika na stanje puta i bezbedno odvijanje saobraćaja

...

15/12/2017

Zima nam je pred vratima, a sa njom i veliki broj hladnih dana, dana u „minusu“ pod ledom i snegom. Zbog toga nam je za što bezbednije odvijanje saobraćaja od vitalnog razumevanje uticaja vremenskih prilika na kolovozni zastor. Sve vrste padavina, ali i niske i visoke temperature različito utiču na promenu veličine prijanjanja između točkova vozila i kolovoznog zastora.

Pojava vlage i  povećana vlažnost vazduha na kolovoznim zastorima smanjuju dobru mogućnost prijanjanja točkova. Ukoliko takvim uslovima pridodamo i niske temperature vazduha za čas dolazi do poledice. Pojava mestimične klizavosti za mnoge vozače predstavlja prepreku  na putu na koju nisu spremni ili ne znaju kako da reaguju. Ukoliko se, pak, sa druge strane, tokom vožnje ne osećate udobno i sigurno, ne libite se da uzmete i neki dodatni čas.

Visoke i niske temperature

Visoke i niske temperature značajno utiču na kolovozni zastor jer mogu dovesti do topljenja površinske maske, što dalje dovodi do stvaranja kolotraga koji destabilizuje kretanje vozila.

Veoma je bitno na vreme da se uoče promene na putu kako bi se donela prava odluka, a koja se odnosi na mere koje je potrebno preduzeti da bi se održala bezbednost u upravljanju vozilom. Takođe, bi trebalo da imate realan stav o svojim psihofizičkim sposobnostima, ali i da pravilno ocenite tehničke mogućnosti vašeg vozila.

Zbog pojave kolotraga, iznenadnih prepreka, ali i smanjene vidljivosti vozači moraju da promene režim svoje vožnje. Te promene se odnose prvenstveno na smanjenje brzine, stepena prenosa, promenu načina rukovanja komandama, ali i na naglo kočenje, nagle promene, nagle zaokrete točka upravljača i sl.

Vožnja po snegu i snežnim vejavicama

Za vožnju po snegu potrebno je da posedujete zimsku opremu. Pahuljice snega znaju da budu veoma iritantne, ali i da kriju mnoštvo skrivenih opasnosti. Tako one reflektiju svetlost nazad, lepe se na vetrobran, i samim tim ometaju pogled vozača. Ne samo da je vidljivost smanjena, a put klizav, nego je i prijanjanje između pneumatika i kolovoza smanjeno. Zaustavni put je i do 3 puta duža, a ukoliko sneg na kolovozu zaledi i duži. Zato čak i najmanje okretanja upravljača ili smanjenje brzine može destabilizovati vašeg četvorotočkaša. Kada se prijanjanje između pneumatika i kolovoza prekine, vaše vozilo će početi da klizi. Kada se tajko nešto desi čak i najmanji trenutak nepažnje je dovoljan da se izgibi kontrola nad vozilom.

Nisu sve deonice puta isto klizave. Prilikom čišćenja snega, on uglavnom ostaje uz ivicu kolovoza tako da se stvara led. Kada naiđemo na takav deo puta smanjite brzinu, ne pravite nagle pokrete. Pošto je i zaustavni put duži brzinu vašeg vozla regulišite tako da bude veće odstojanje od vozila ispred. Poželjno je da to vremensko odstojanje bude između 3 i 5 sekundi.

Posebnu pažnju usmerite na nizbrdice, gde zbog leda i snega može doći do proklizavanja i zanošenja. Kad naiđete na nizbrdicu morate da uključite niži stepen prenosa i da kočite motorom a nikako radnom kočnicom.

Ukoliko, pak, dođe do zanošenja vozila prekinite sve radnje koje su dovele do njgovog zanošenja, isključite gas i ne kočite. Upravljač okrenite u smeru zanošenja, zatim smanjite na niži stepen prenosa, i polako se vratite u željeni smer.

Vožnja po poledici

Prvi znak vožnje po poledici jeste lagano okretanje točka upravljača.

Ukoliko nas poledica iznenadi smanjite broj obrtaja motora, ne kočite panično.  Ako vozilo klizi točak upravljača okrenite u smeru klizanja. Ako zadnji točkovi klizaju ulevo upravljač lagano okrenite ulevo.

Zadržite papučicu kvačila  do pola. Kada vozilo krene lagano puštajte kvačilo do kraja. Postepeno dodajte gas.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.