Vozila pod pratnjom

...

21/04/2018

Većina vozača ne zna kako da reaguje u situaciji kada mu se približi vozilo pod pratnjom, ali je svima jasno da je potrebno da oslobode prolaz vozilu pod pratnjom. Pa u tom slučaju naglo koče, naglo menjaju smer i ubrzavaju kako bi oslobodili prolaz. Da bi vozačima bilo jasnije kako treba da se ponašaju u situaciji kada im se približava vozilo pod pratnjom prvo treba definisati koja su to vozila pod pratnjom i koja su njihova prava.

Vozila pod pratnjom

Vozila pod pratnjom su sva vozila kojima je dodeljena pratnja vozila policije, Bezbednosne-informativne agencije, Vojske ili vojno-bezbednosne agencije ali i sama vozila ovih državnih organa kada daju zvučne i/ili svetnosne signale.

PAŽNJA razlika između svetlosnih oznaka vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza ( policija, hitna pomoć i sl.) je u tome što vozila pod pratnjom imaju CRVENO PLAVO svetlo, a vozila sa prvenstvom prolaza isključivo PLAVO.

 

Vozilo dodeljeno za pratnju, i ovo vozilo je pod pratnjom

 

Vozila pod pratnjom daju posebne svetlosne signale plave i crvene boje, i zvučne signale promenljive frekvencije koju prepoznajemo kao sirenu. Pored ovih signala vozila pod pratnjom mogu davati i druge signale radi bolje vidljivosti kao što su blicanje ili naizmenično uključivanje i isključivanje dugih svetala. Ovi zvučni i svetlosni signali se upotrebljavaju samo kad vozila vrše pratnju i tada se na ova vozila ne primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prava vozila pod pratnjom su označena crvenim i plavim svetlom

Na vozila pod pratnjom se primenjuje posebne odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju prema kojima imaju pravo na sledeće odredbe:

 • Prvenstvo prolaza u odnosu na vozila na raskrsnici regulisanoj pravilom o prvenstvu prolaza i saobraćajnim znakovima. U ovoj situaciji vozilo pod pratnjom ima prvenstvo prolaza bez obzira na pravilo o prvenstvu prolaza.

 

prvenstvo prolaza za vozila pod pratnjom

 

 • Ograničenja brzine kretanja. Vozilo pod pratnjom može da se kreće većom brzinom nego što je regulisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja ali samo u situaciji kada daje svetlosne i/ili zvučne signale, odnosno kada je pod pratnjom.

Zbog svetlosnih signala crveno i plavo svetlo, vozilo na slici ispod je vozilo pod pratnjom.

 

ogranicenje brzine vozila pod pratnjom

 

 • Propuštanje pešaka. Vozilo pod pratnjom nije u obavezi da propusti pešaka na pešačkom prelazu. Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz i dužni su da se sklone sa kolovoza kako bi vozilu pod pratnjom obezbedili nesmetani prolaz. To znači i da pešaci moraju da se pridržavaju ovih odredbi Zakona o saobraćaju.

 

vozilo pod pratnjom propuštanje pešaka

 

 • Zabrana presecanja organizovane kolone pešaka. Vozilo pod pratnjom ima pravo da preseče kolonu pešaka na pešačkom prelazu. Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz i dužni su da se sklone sa kolovoza kako bi vozilu pod pratnjom obezbedili nesmetani prolaz.

 

presecanje-kolone-pesaka-voyilo-pod-pratnjom

 

 • Zabrana preticanja i obilaženja vozila (pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju). U ovoj situaciji policijsko vozilo koje je pod pratnjom ima pravo da pretiče drugo vozilo bez obzira što se obilaženje vrši preko pune linije.

 

preticanje vozila pod pratnjom

Ukoliko se susretnu dva vozila pod pratnjom

 • U tom slučaju važe opšta pravila saobraćaja, u situaciji na slici vozilo koje ide pravo ima prednost. Saobraćajnu situaciju rešavate poštujući hiearhiju propuštanja vozila.

vozila pod pratnjom prvenstvo

Vozila pod pratnjom ne smeju proći kroz crveno svetlo

 • Vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza ne smeju proći kroz raskrsnicu ako im je semaforom zabranjen prolaz “crveno svetlo” bez obzira dal u tom trenutku daju svetlosne i zvučne signale. Crveno svetlo na semaforu je ZAKON – svi ga moraju poštovati.

Vozila pod pratnjom – raskrsnica regulisana naredbom policijskog službenika

 • Ukoliko saobraćaj reguliše policijski službenik vozila pod pratnjom moraju poštovati naredbu policijskog službenika.

 

Vozila sa prvenstvom prolaza

Pored gorenavedenih vozila pod pratnjom, policije, bezbednosne-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije u vozila sa prvenstvom prolaza se još ubrajaju i vozila hitne medicinske pomoći i vozila vatrogasne službe kada daju zvučno, odnosno svetlosne signale.

Na vozila sa prvenstvom prolaza se ne primenjuju odredbe zakona Zakona o bezbednosti u saobraćaju i ona imaju prvenstvo prolaza u odnosu na druga vozila, osim na vozila pod pratnjom. Ukoliko se susretne vozilo sa prvenstvom prolaza i vozilo pod pratnjom u tom slučaju pozilo pod pratnjom ima prednost.

Ukoliko se susretnu dva vozila sa prvenstvom prolaza

 • U situaciji na slici i oba vozila imaju uključene zvučne i svetlosne signale i tada važe opšta pravila saobraćaja. U konkretnoj situaciji važi pravilo desne strane.

 

Vozila sa prvenstvom prolaza

 • sada važe saobraćajni znaci.

 

vozila pod pratnjom 1

Kada vozila sa prvenstvom nemaju prednost

U sledeće dve situacije vozila moraju stati:

 • Svetlosnim saobraćajnim znakovima kada im je tim znakovim zabranjen prolaz.
 • Znakovima policijskog službenika kad im je znakovima zabranjen prolaz.

Ponašanje vozača pri susretanju sa vozilom pod pratnjom i sa prvenstvom prolaza

Ukoliko se vozač susretne sa vozilom pod pratnjom ili ga ovo vozilo sustigne dužan je da oslobodi prolaz vozilu pod pratnjom i sa prvenstvom prolaza. Nekad je dovoljno usporiti i lagano se skloniti u stranu kolovoza kako bi se vozilu pod pratnjom omogućio nesmetan prolaz. Ukoliko se vozač susreće ili ga obilazi kolona vozila pod pratnjom potrebno je da se vozilo zaustavi sa strane kolovoza kako bi se omogućilo nesmetano obilaženje, mimoilaženje ili preticanje. U drugim situacijama lica iz pratnje mogu davati naredbe za kretanje vozača prema kojim vozač mora da postupa.

Ukoliko se susretnu vozila pod pratnjom sa vozilom koje ima prvenstvo prolaza (hitna pomoć npr.) u toj situaciji po zakonu prvenstvo ima vozilo pod pretnjom.

 

 

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.