Polaganje vozačkog, Testovi za polaganje, Auto škole testovi

...

13/07/2014

PRVENSTVO PROLAZA NA RASKRNICI, KAKO REŠAVATI RASKRNICE NA TESTOVIMA:

  1. Ukoliko saobraćajni policajac reguliše raskrsnicu postupajte po njegovoj komandi.
  2. Ukoliko nema saobraćajca sledeća stavka su svetlosni saobraćajni znaci semafori, po njihovoj signalizaciji rešavajte situaciju.
  3. Ukoliko raskrsnica nije regulisana semaforom i nema saobraćajca koji reguliše saobraćaj, postupite po saobraćajnim znakovima koji se nalaze na ulasku u raskrnicu,
  4. Ako raskrsnica nije regulisana nikakvim znakovima postupite po pravilu desne strane.
  5. Prilikom rešavanja testa obratite pažnju na vozila sa prvenstvom prolaza (vozila hitne pomoći, policije i sl.) ukoliko su im uključeni svetlosni i zvučni signali za njih ne važe saobraćajni znakovi ni pravilo desne strane.
  6. Na pojedinim testovima primetićete vozilo policije kome nisu uključeni svetlosni i zvučni signali u takvoj situaciji prema njemu se odnosite kao da je obično vozilo, propuštate ga po redosledu prvenstva prolaza.
  7. Na šinska vozila se ne odnosi pravilo desne strane tako da oni u toj situaciji imaju prvenstvo prolaza. Ukoliko šinsko vozilo ima saobraćajni znak na ulasku u raskrnicu “trougao”, “stop” ili slično mora postupiti po tom znaku, znači u toj sitaciji šinsko vozilo nema prednost.

Kod rešavanja raskrsnica gledajte i propuštajte vozila isključivo po prvenstvu prolaza. Nemojte gledati položaj vozila u raskrnici. Vozila koja s ušla u raskrsnicu a nemaju prvenstvo prolaza nemojte propuštati pre vozila koja imaju prvenstvo prolaza.

 

Svako pitanje na testu u zavisnosti od težine nosi odredjen broj poena, za uspešan ishod teoretskog dela potrebno je 90% osvojenih poena na testu. Jednom dat odgovor ne može se prepravljati niti podebljavati.

 

Zabranjeno je korišćenje grafitne (obične) olovke. Trajanje ispita je 45 minuta. Često se dešava da se odredjena pitanja preskoče i ostave ne popunjena, takvi odgovori se smatraju netačnim. Položen test važi godinu dana i u tom periodu se mora položiti vozački ispit. Pogledajte česte greške i savete za polaganje vožnje.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.