Saveti za vožnju auto putem

...

13/07/2014

Brzine kretanja automobila na auto putu su znatno veće pa shodno tome se mora povesti računa na uključenje, isključenje, prestrojavanje, rastojanje , i najvažnije ostojanje izmedju vozila.

Uključenje na auto put

Vozači početnici imaju problem sa procenom brzine kretanja i udaljenosti vozila.

Često im se čini da su vozila predaleko ali zbog velike razlike u brzini kretanja može doći do jako opasne situacije. Procena udaljenosti i brzine drugih vozila mora biti dobra. Prilkom uključenja postoji takozvana traka za ubrzavanje, gde je potrebno postići odredjenu brzinu da bi se bezbedno uključili na auto put. Brzinu kretanja prilikom uključenja bi trebalo da bude približno jednaka brzini kretanja vozila koja se već kreću auto putem.

Prestrojavanje

Prilikom prestrojavanja pored kompletnih provera, blago pomerajte volan. U pitanju su velike brzine kretanja i svako naglo cimanje volana je opasno. Sila inercije je velika i imaćete problem sa kontrolom automobila, znači lagano sa volanom. Ukoliko je kolovoz mokar ili prekriven snegom smanjite brzinu i lagano pomerajte volan.
Posebnu pažnju treba obratiti na zaustavljena ili pokvarena vozila koja se nalaze na kolovozu. Naletanje na ovakva vozila su česta a posledice tragične.

Ukoliko primetite predmet koji ugrožava bezbednost (ispao rezervni točak i sl.) i ukoliko niste u mogućnosti da ga uklonite obavezno obavestite MUP.

Ukoliko se desi da ste poslednji u koloni koja se zaustavila obavezno uključite sva četiri pokazivača pravca kako biste na vreme upozorili vozače iza.

Odstojanje izmedju vozila

Zakon bezbedno i propisno odstojanje definiše opisno: “vozač je dužan da drži dovoljno odstojanje da u slučaju neposredne opasnosti u svakom trenutku može bezbedno da zastavi svoje vozilo” Procena o bezbednom odstojanju je potupuno subjektivna i potpuno prepuštena na odluku vozaču.

Koliko odstojanje treba držati?

Vozač mora da drži bezbedno odstojanje od vozila ispred njega da u slučaju iznenadnog kočenja u svakom trenutku može bezbedno da zaustavi svoje vozilo.

 

  • što je veća brzina kretanja našeg vozila odstojanje moramo držati veće
  • obratiti pažnju na stanje i uslove puta, šljunak, pesak, blato na kolovozu znatno produžavaju zaustavni put prilikom kočenja
  • vremenske uslovi, kiša, sneg led uslovljavaju da zaustavni put kočenja vozila  bude znatno duži, samim tim i odstojanje izmedju vozila mora biti veće
  • smanjena vidljivost (magla, dim, noć) smanjuju preglednost tako da i odstojanje u takvoj situaciji mora biti veće
  • stanje vozila, istrošenost pneumatika, vrsta kočnica koje vozilo ima znatno utiču na zaustavni put tako da i tu stvar netreba zapostaviti.

Kako se dubina šare smanjuje, put kočenja se produžava u obrnutoj proporciji. Kada je dubina šare 3mm i manje, letnje gume na mokrim putevima postaju opasne.

Zaustavni put je ukupni put koji vozilo predje od trenutka kada vozač uoči prepreku do potpunog zastavljanja vozila. Pri brzini od 100 km/č put kočenja iznosi 62 metara, a zasutavni put 90 metara. Put kočenja je odstojanje koje je neophodno da kočioni sistem zaustavi vozilo. Zaustavni put je nešto duži jer se dodaje takozvana psihička sekunda. To je vreme koje je potrebno da vozač uoči problem, mozak donese odluku o reakciji, noga se sa gasa preseli na kočnicu i tek tada započinje puno kočenje.

 

Savet: Uvek držite veće odstojanje. Odstojanje je ključna stvar za bezbednu i sigurnu vožnju.

brzina-zaustavni put

Saveti za vožnju u koloni

  • skoncentrišite se na vožnju. Svaki trenutak nepažnje kao što je telefoniranje, bavljenje muzičim uredjajem ili navigacijom odvlači pažnju i samim tim i početak kočenja.
    pokušajte da vidite što više vozila ispred vas, vozite malo u stranu i na taj način ćete moći ranije da primetite nepredvidjene dogadjaje.
  • ukoliko vozač iza vas ne drži dovoljno odstojanje, vi držite još veće – kako biste laganim kočenjem u slučaju opasnosti i njemu dali mogućnost da se bezbedno zaustavi.

Nedovoljno odstojanje najčešće dovodi do udesa. Posebno obratiti pažnju na zaustavljene automobile u desnoj traci. Veliki broj udesa se dešava prilikom naletanja na zaustavljeno pokvareno vozilo ili objekte na putu.

 

Ukoliko se osećate nesigurno i imate strah od vožnje auto putem imamo rešenje:
Dodatni časovi vožnje – Kondiciona vožnja.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.