Delovanje na komande

...

21/06/2015

Reagovanje ispitivača na komande (volan ili kočnica)

Smatra se krupnom greškom i nebezbednom vožnjom kandidata. Najčešće se dešava kod pogrešne procene kandidata prilikom skretanja i mimoilaženja.

Čest slučaj je da kandidati nemaju osećaja za prostor i širinu vozila, pogotovo sa desne strane,  idu previše blizu parkiranih automobila, kontejnera i sl. u takvim situacijama ispitivač reaguje na volan i kočnicu što automatski dovodi do negativnog ishoda ispita.

 

Prilikom zaustavljanja iza vozila napravite odstojanje. Nemojte se “lepiti” na vozilo ispred i stajati u poslednjem momentu. Ostavite 2 – 3 metra slobodnog prostora,  da vidite zadnje točkove vozila koje se nalazi ispred vas. Tako ostavljate sebi slobodan prostor za manevar prilikom potencijalnog obilaženja. Ako previše blizu stanete moguće da će ispitivač reagovati na kočnicu, i time dobijate negativne poene.

Kod obilaženja rastojanje bi trebalo biti oko pola metra između vas i prepreka sa desne strane

Bodovanje na vozačkom ispitu

Ukoliko se u toku polaganja vozačkog ispita desi da ispitivač reaguje na komande, tj. koči ili pomera volan, ispit se prekida a kandidat dobija ocenu NIJE POLOŽIO.

U bodovnoj listi se zaokružuju:

stav 7.1.(ugrožavanje bezbednosti) i

stav 7.3 (delovanje na komande).

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.