Tehnika vožnje

...

21/06/2015

Obratite pažnju na pravilno menjanje brzina (TEHNIKA VOŽNJE)

Uzroci gašenja motora:

– najčešći uzrok je kretanje vozilom u pogrešnoj brzini
– prilikom podizanja papučice kvačila nedovoljno zadržavate papučicu u momentu prenosa sile, kao posledica se javlja gašenje
– nedovoljno gasa prilikom kretanja takođe  prouzrokuje gašenje.

kočnica, kvačilo, gas

  • prilikom menjanja brzina pažljivo puštajte kvačilo, ukoliko ne budete pažljivi moguće je da se auto ugasi ili počne da “štuca”.
  • nemojte kasniti sa promenom brzine, posledica toga će biti neprijatan zvuk (brujanje) i pregrevanje motora.
  • nemojte prerano ubacivati u viši stepen prenosa, automobil neće hteti da prihvati gas počeće da se trese, moguće je i da se ugasi
  • nikako ne držite pritisnutu pedalu kvačila prilikom kočenja, skretanja, prestrojavanja ili prilikom vožnje nizbrdo. Pedalu kvačila pritiskajte samo prilikom menjanja brzina i zaustavljanja.
  • dok čekate na semaforu ili duže stojite zaustavljeni postavite menjač van brzine (neutralan položaj) i pustite pedalu kvačila. Desnu nogu držite na kočnici.
  • prilikom vožnje ne držati ruku na ručici menjača. Posle promenjene brzine ruku vratiti na volan.
  • zaustavljajte vozilo drugom brzinom, nemojte prilikom zaustavljanja izbacivati menjač iz brzine. Tek nakon zaustavljanja izbacite menjač u neutralan položaj.

 Pravilno rukovanje sa volanom

Volan držite pravilno,(u poziciji kazaljki sata 10 do 2), nemojte voziti jednom rukom. Prilikom okretanja volana ne hvatajte volan sa unutrašnje strane, ne ostavljajte ruke ukrštene na volanu prilikom skretanja. Prilikom provera i prestrojavanja pazite da ne gubite pravac kretanja.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.