Poštovanje znaka STOP

...

21/06/2015

Stadoh na znak “stop” i padoh na vozačkom ispitu !

Šta se ustvari desilo: kandidat uoči znak “STOP”, uspori vozilo, osmotri raskrsnicu i nastavi kretanje. Nažalost upravo je pao na vozačkom ispitu !

 

Vozilo se na znak “STOP” mora  osetno zaustaviti, ne toleriše se sporo kretanje vozila i prolazak preko zaustavne linije bez potpunog zaustavljanja automobila, bez obzira što u tom trenutku nema drugih vozila na putu i sl. Značenje saobraćajnog znaka je “obavezno zaustavljanje” i to se mora ispoštovati.

 

Pravilno: Potpuno zaustaviti vozilo ispred zaustavne linije, osmotriti i propustiti vozila koja se kreću ulicom na koju nailazite, vodeći računa da ista ne usporavaju, staju ili menjaju pravac. Nakon toga nastaviti kretanje.
Ukoliko ispred nas već stoji vozilo na zaustavnoj liniji, a mi se nalazimo u koloni iza njega,  moramo se ponovo zaustaviti ispred zaustavne linije kada se vozilo ispred nas pomeri.

Znak STOP – a na kolovozu nema zaustavne linije

U ovoj situaciji stajemo na takozvanu liniju preglednosti. Vozilom prolazimo znak STOP a prednji kraj našeg vozila treba da bude u ravni sa početkom ulice u koju se uključujemo. Naše vozilo ne sme ući u bočnu ulicu i ometati saobraćaj.

Nepoštovanje znaka STOP nedozvoljena postupanja:

  • nepotpuno osetno zaustavljanje na znaku STOP – smatra se da ga niste poštovali
  • prelazak preko zaustavne linije
  • ne ustupanje prvenstva prolaza vozilima, loša procena, ako vozilo koje je u prednosti uspori zbog vašeg vozila smatra se da ste mu oduzeli prednost

 

Treba voditi računa o propuštanju vozila koja se kreću ulicom u koju ulazimo.

 

Propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima pravo prvenstva, tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza.

Zaustavna linija

Ukoliko iz bilo kog razloga znak STOP nije postavljen a na kolovozu se nalazi neisprekidana zaustavna linija, značenje zaustavne linije je isto kao samog znaka STOP.

Postupanje prema neisprekidanoj zaustavnoj liniji je identično postupanju  situaciji kada je postavljen znak STOP.

Semafor (zeleno svetlo) i znak STOP

Nikako se ne zaustavljajte na znak ukoliko vam je svetlosnim znakom (zelenim svetlom) dozvoljen prolaz.

Vozila koja se kreću iza vas ne očekuju zaustavljanje vašeg vozila i pravi se opasna situacija i mogućnost sudara.

 

Bodovanje na vozačkom ispitu:

Situacija br 1. Ukoliko se osetno ne zaustavi ispred zaustavne linije (vozilo se polako kreće, ali se ne zaustavi potpuno) kandidat dobija ocenu NIJE POLOŽIO – 6.7 tačka u bodovnoj listi – nezaustavljanje na saobraćajni znak “obavezno zaustavljanje” odnosno ispred oznake na kolovozu “neisprekidana linija zaustavljanja”

 

Situacija br 2.  Ulazimo u raskrsnicu sa naše strane stoji znak STOP  ukoliko vozilo koje se kreće putem na koji mi ulazimo: KOČI, USPORAVA ILI MENJA TRAKU RADI ESKIVIRANJA našeg vozila kandidat na polaganju dobija ocenu NIJE POLOŽIO bez obzira što smo se prethodno zaustavili ispred samog znaka poenta nije samo u zastavljanju već i u propuštanju vozila koja imaju prednost – Zaokružuje se 6.1 (nedozvoljena greška prilikom izvođenja radnji, odnosno postupanja)

 

Ako je vozilo koje je u datom trenutku imalo prednost kočilo, usporavalo ili menjalo traku u bodovnoj listi se zaokružuje nedozvoljena greška 7.1 (ugrožavanje bezbednosti) ocena NIJE POLOŽIO. Čest slučaj je da u takvim situacijama instruktor odnosno ispitivač reaguje pomeranjem volana kandidata ili kočenjem u tom slučaju u bodovnoj listi se zaokružuje i nedozvoljena greška zbog koje se završava ispit 7.3 bodovne liste, (delovanje ispitivača na komande)

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.