Semafor uslovno desno

...

21/06/2015

Semafor sa zelenom strelicom za desno, smem li da skrenem?

Pravilno postupanje:

Pogrešno:  Odredjen broj kandidata misli da na zelenu (uslovnu) strelicu imaju slobodan prolaz desno. Skreću ne vodeći računa o vozilima iz bočne ulice koji u isto vreme imaju zeleno svetlo.

Pravilno:  Prilikom nailaska na semafor gde nam je skretanje udesno omogućeno dodatnom zelenom strelicom, obratite pažnju na pešake koji tada imaju slobodan prolaz, izadjite na liniju preglednosti, uverite se da li bezbedno možete skrenuti i nakon toga izvršiti skretanje. Vozila koja se kreću ulicom u koju ulazimo imaju prvenstvo prolaza, zeleno svetlo.

 

Treba voditi računa o propuštanju vozila koja se kreću ulicom u koju ulazimo.

 

Propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima pravo prvenstva, tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza.

Bodovanje na vozačkom ispitu:

 

Prolazimo kroz raskrsnicu a sa naše strane je semafor koji pokazuje USLOVNO ZELENO ukoliko vozilo koje se kreće putem na koji mi ulazimo: KOČI, USPORAVA ILI MENJA TRAKU RADI ESKIVIRANJA našeg vozila kandidat na polaganju dobija ocenu NIJE POLOŽIO.

 

Zaokružuje se 6.1 (nepoštovanje propisa o prvenstvu prolaza) ,

ako je vozilo koje je u datom trenutku imalo prednost kočilo, usporavalo ili menjalo traku u bodovnoj listi se zaokružuje nedozvoljena greška 7.1 (ugrožavanje bezbednosti).

Čest slučaj je da u takvim situacijama instruktor odnosno ispitivač reaguje pomeranjem volana kandidata ili kočenjem u tom slučaju u bodovnoj listi se zaokružuje i nedozvoljena greška zbog koje se završava ispit 7.3 bodovne liste, (delovanje ispitivača na komande) i ispit se prekida.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.