Skretanje ulevo

...

21/06/2015

Skretanje ulevo, otvorite oči

pravilo skretanja ulevo

 

Prilikom skretanja ulevo na raskrsnici obavezni smo da propustimo vozila koja dolaze iz suprotnog smera  koja idu pravo ili skreću desno.  Vozila iz suprotnog smera ne smeju da usporavaju menjaju pravac i slično. Ne propuštanjem vozila direktno ugrožavamo bezbednost i pravimo potencijalni sudar.  Najveći broj sudara se izazove upravo kod ove radnje. Oprez.

 

Ukoliko tramvaj skreće ulevo a mi se krećemo pravo, u takvoj situaciji tramvaj ima prednost. Na tramvaj se ne odnosi pravilo desne strane i pravilo skretanja ulevo i u takvoj situaciji tramvaj ima prednost ukoliko saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

 

 

Postoje i izuzeci kod skretanja ulevo kada je saobraćajnim znakom drugačije odredjeno prvenstvo znak (pružanje puta sa pravom prvenstva)

 

Ukoliko vozilo koje je u prednosti uspori zbog kretanja vašeg vozila smatra se da ste mu oduzeli prednost.

Bodovanje na vozačkom ispitu:

Ukoliko se desi da na polaganju vozačkog ispita kandidat skreće ulevo i ne propusti vozilo koje dolazi iz suprotnog smera, tj. ne ustupi prvenstvo prolaza, kandidat se ocenjuje ocenom NIJE POLOŽIO.

U bodovnoj listi se zaokružuje stav 6.1 ne ustupanje prvenstva prolaza, i stav 7.1. ugrožavanje bezbednosti.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.