Kako do vozačke dozvole?

...

12/04/2017

Prvi korak ka vozačkoj dozvoli jeste vaša želja za vožnjom i vaše mogućnosti. Naravno, iza toga dolazi još mnogo uslova, ali je na početku dovoljno da utvrdite da li vi to želite ili ne. Imajte u vidu da će vam kada naučite ovu veštinu, ona veoma značiti kroz ceo život. Takođe, imajte u vidu da je bolje da to uradite što pre, dok ste još orni da učite i primate nova znanja. Naravno, nikada nije kasno, pa tako neće biti greška da se i u nekim starijim godinama odlučite da polažete vožnju. Ipak, procedure su gotovo uvek iste i njih morate znati unapred, kako biste mogli da izdvojite svoje vreme za njih. Takođe, pojedincima je lakše da znaju koji sve koraci slede, kako bi se psihički pripremili za polaganje vožnje.

Prvi korak – izbor i upis u auto školu

Nakon što ste odlučili da stvarno želite da polažete vožnju, vaš sledeći korak treba da bude upis u određenu auto školu. Izbor auto škole zavisi samo od vas. Naravno da postoje razlike u auto školama i da su neke profesionalnije i bezbednije od drugih, ali uglavnom sve moraju da poštuju određene standarde. U auto školu idete sa ličnom kartom. Imajte u vidu da ukoliko imate manje od 16 godina ne možete se upisati u auto školu. U auto školi će vam dati sve potrebne informacije, zatim ćete sklopiti ugovor i dogovoriti se oko plaćanja. Sve što vas zanima slobodno možete pitati zaposlene, jer oni najbolje znaju kako bitne stvari, tako i manje bitne stvari i detalje, koji možda vas zanimaju.

Drugi korak – teorijski časovi i polaganje testova

Propisi, zakoni, saobraćajni znaci, saobraćajna pravila i slično moraju se znati pre nego što sednete za volan. To znači da prvo morate proći određenu teorijsku obuku. Obuka se održava u izabranoj auto školi i traje 40 školskih časova. S obzirom da auto škole i instruktori imaju u vidu da polaznik želi što pre da prođe sve to u jednom danu održava se i više časova. Tako da obuka traje najkraće dve nedelje, ali može i duže. Nakon teorijske obuke i sami pretpostavljate šta sledi. Morate „zagrejati stolicu“ i lepo proći kroz sve stavke i teoriju. Uglavnom testovi nisu teški za one koji se dobro pripreme. Treba naravno slediti uputstva instruktora i na polaganje doći sa ličnom kartom. Takođe, imajte u vidu da testove ne možete popunjavati grafitnom olovkom. Pozitivni rezultat na testovima vam važi godinu dana i u tih godinu dana morate položiti i vožnju.

Četvrti korak – polaganje prve pomoći

Prvu pomoć možete polagati i kada krenete sa časovima, ali možete i pre. Prva pomoć se uglavnom polaže u prostorijama Crvenog krsta, jer oni i drže obuku. Ovo je vrlo važna obuka i zbog toga je bitno da budete fokusirani na ono što vam se govori i da se maksimalno trudite da naučite, jer ćete se možda sutra naći u situaciji da te stvari morate da primenite u praksi. Obuka traje do 8 časova. I za ovu vrstu obuke se prijavljujete u auto školi. Za polaganje prve pomoći moraćete da izdvojite do 8000 dinara. I ovde vas čeka test sa pitanjima o kojima se govorilo na obuci, ali i praktični deo, koji ćete takođe biti demonstriran na obuci. Prvu pomoć morate položiti pre polaganja vožnje, jer je jedan od uslova za izlazak na poligon i ulicu uvrenje da ste položili prvu pomoć.

Peti korak – časovi vožnje

Ovo je verovatno deo koji svi najviše priželjkuju. Sve ove prethodne procedure vode vas zapravo do onoga što ste i na samom početku želeli. Zakon nalaže da treba ukupno proći 40 časova sa instruktorom, što na poligonu, što na kolovozu. Jedan čas traje 45 minuta. Vaš instruktor iz auto škole će proceniti kojim trempom treba ići. Važno je da znate da instruktoru uvek treba da kažete kada vam nešto nije jasno, kada se plašite neke deonice, kada niste sigurni u određene sposobnosti. Konstantnom vežbom naučićete sve. Pokušajte da ne pravite preveliku pauzu između časove, već to radite u kontinuitetu. Samo na taj način bićete spremni za polaganje.

Šesti korak – polaganje vožnje

Polaganje vožnje verovatno jeste i najstresniji korak koji vam predstoji, nakon svih časova. Ipak, ukoliko ste se dobro spremili, dobro izvežbali sve, nemate razloga za brigu. Vaše sposobnosti će se prvo proveravati na poligonu, a zatim i u saobraćaju. Nemojte mnogo da se stresirate ukoliko se dogodi da ne prođete, za sve postoji drugi, pa i treći put. Važno je da budete uporni i da verujete da to možete.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.