Odlučili ste se za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju? Ovo su saveti za vas

...

28/04/2017

Obuka vožnje kao i izlazak na ispite, kada se radi o bilo kojoj kategoriji vozila, zahteva izdvajanje novčanih stredstava, i svako kada se odluči na taj korak želi da dobije najbolju moguću uslugu. Zato je pre kretanja na obuku potrebno da se kandidati što bolje informišu, da prikupe što više dobrih saveta, koji će im pomoći da ceo proces prođu bez problema i bez naknadnih troškova. Na to utiče mnogo faktora, od odabira auto škole, stručnosti njenih instruktora, zatim ozbiljnosti samog kandidata i njegove želje da nauči nešto novo.

 

Na ovom mestu ćemo vam dati nekoliko saveta koji će vam biti od koristi ako ste odlučili da polažete vozački ispit za B kategoriju. To je ujedno i vozačka dozvola za se najviše kandidata odlučuje.

 

Zakon je takav da kandidati već sa šesnaest godina mogu upisati i pohađati časove u auto školama, a već sa sedamnaest godina mogu izlaziti na polaganje vozačkog ispita.

Broj časova vožnje koji je potreban da bi se savladala materija

Optimalni broj koji se pokazao kao pravo rešenje je 40 časova teorijske obuke i isto toliko časova praktične obuke. I to zaista jeste vreme za koje svaki kandidat moze savladati vožnju i spreman izaći na polaganje završnog ispita. Savetuje se da kandidati budu redovni na časovima, da ih ne preskaču, jer je, posebno kod praktičnog dela, praksa izuzetno bitna. Što više sati provedenih sa instruktorom u vozilu je izuzetno bitno, jer se na taj način stiče neophodno samopouzdanje i sigurnost koji su veoma značajni kada govorimo o vožnji automobila.

 

Naravno, neki kandidati uzimaju i dodatne časove pred samo polaganje ispita, što je isto u redu, jer se na taj način smanjuje trema koja je prisutna i lakše se prolazi sam proces vozačkog ispita.

Šta vam treba od dokumentacije da bi upisali auto školu?

Punoletni kandidati, da bi upisali auto školu, potrebno je da sa sobom ponesu samo ličnu kartu, dok je za maloletna lica potrebno prisustvo roditelja ili staratelja.

 

Posle odslušanih teorijskih časova i polaganja dela ispita iz teorije, potrebno je auto školi dostaviti i lekarsko uverenje kako bi se prešlo na praktični deo obuke.

Ostali korisni saveti

Već smo napomenuli, ali treba ponoviti, izbor auto škole je najbitnija stvar kada se neko odluči da polaže vožnju. Zato se pre odluke, mora detaljno ispitati šta svaka auto škola nudi, kavi su instruktori koji vrše obuku, kakvim voznim parkom raspolažu, koja je prolaznost na ispitima. Kada se svi podaci prikupe i analiziraju, tek onda treba doneti odluku.

 

Kandidati moraju piti potpuno posvećeni obući. To podrazumeva redovno dolaženje na časove i pažljivo slušanje instruktora i postupanje po njihovim savetima. Takođe, kandidat mora bii spreman i da prihvati kritiku na svoj račun, jer instruktor sa najboljom namerom ukazuje na greške koje početnici u vožnji prave. Na kraju krajeva samo na taj način se one i mogu ispraviti i kandidat može postati dobar i pouzdan vozač.

 

Trema i nervoza ne sme da bude kamen spoticanja na ispitu. Ovde se opet vraćamo na izbor auto škole. Ako je auto skola kvalitetna, ona će kandidatu kroz obuku preneti neophodno samopouzdanje koje će učiniti da se on i na ispitu oseca sigurno i kandidat će biti siguran da će pokazati sve što zna.

 

Zato budite pažljivi i posvećeni, i sigurni smo da nikakvih problema neće biti.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.