Novi način polaganja vozačkog ispita – prednosti

...

12/07/2016

Novim pravilnikom o organizovanju, sprovođenju i načinu polaganja vozačkog ispita koji je stupio na snagu 2012. godine, menja se celokupni proces polaganja vozačkog ispita. Propisuje se obavezna evidencija o vozačkom ispitu, a propisani su i određeni uslovi koje mora da ispuni i vozilo na kome se polaže ispit. Svaka auto skola će morati da prođe kroz veliki broj kontrola kako bi dobila licencu za dalji rad.

Nova pravila za polaganje vožnje

I dok su kandidati za vozača ranije imali 40 praktičnih časova, novim pravilnikom se uvode i teorijski časovi, pa pored standardnih 40 časova praktične vožnje, kandidati su u obavezi i da pohađaju i isto toliko teorijskih časova, koji su ujedno i uslov za polaganje praktičnog dela. Teorijski časovi podrazumevaju obavezna predavanja i vežbe. Jedno teorijsko predavanje traje kao jedan školski čas. Tek kada odslušaju sva predavanja, nauče sve propise i polože teorijski ispit, kandidati za vozače mogu da pređu na praktičnu obuku.

 

Praktični ispit mora da traje pola sata, dok je po novom zakonu polaganje praktičnog ispita bilo neograničeno. Još jedna od novina koju donose novi pravilnici odnosi se na polaganje testa iz pružanja prve pomoći. Testovi se mogu polagati u zdravstvenim ustanovama, ali u auto skolama.

Promene i u auto skolama

Auto skole su zadužene za oblikovanje teorijskih i praktičnih časova kojima će obuhvatiti sve promene u propisima o bezbednsoti saobraćaja. Zbog uvođenja dodatnih časova, menja se i cena obuke. Na povećanje cene utiču i odredbe novog Zakona o bezbednosti kojim se propisuje visok kvalitet kada su u pitanju vozila, kadrovi i tehnička oprema koju poseduju auto skole. Kada se sve to uzme u obzir cena obuke je u proseku oko 50 000 dinara.

Koje su prednosti novog načina polaganja vozačkog ispita?

Pre svega dobija se kompletno i temeljno znanje o pravilima i tehnikama vožnje. Stiče se veći obim kako teorijskog tako i praktičnog znanja za samostalno učešće u saobraćaju. Prilikom vožnje sam kandidat bira relaciju gde će polagati, dok su po starom zakonu, auto skole bile te koje su birale relacije za polaganje ispita. Lekarsko uverenje važi godinu dana, a ne pola godine.

 

Dozvola za B kategoriju može se dobije i sa 17 godina.

 

Još jedna od pogodnosti koju donosi novi način polaganja testova je provera znanja o saobraćaju na internetu, pa tako i na našem sajtu možete proveriti svoje znanje.

 

I dalje ima onih koji se protive novom načinu polaganja vozačkih ispita. U prvom redu se ističe da nema potrebe za obimnim teorijskim predavnjima i vežbama koje su uvedene, jer se smatra da oduzimaju previše vremena.

 

Teorijska predavanja umeju da budu naporna, ali su svakako korisna i poželjna. Pored toga, cilj uvođenja svih ovih promena je da se poveća bezbednost u saobraćaju, kako za pešake tako i za vozače.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.