Osnovni koraci za dobijanje vozačke dozvole

...

20/07/2016

Uvideli smo da je danas teško živeti bez motornih vozila, da li to bili motori ili automobili, ali je taj vid prevoznog sredstva veoma značajan. Ako smo u situaciji da priuštimo sebi neki automobil, prvo moramo da mislimo o tome kako ćemo da platimo svoju obuku za vozača u nekoj od auto skola. Ovaj tekst ćese baviti najosnovnojim koracima koji se tiču dobijanja dozvole.

Upis auto skolu i teorijska nastava

Auto skola se ne bira napamet. Auto skola mora veoma pametno da se odabere, kako biste dobili kvalitetne instruktore, kao i predavače koji će Vam predati neophodno znanje iz pravila saobraćaja. Nemojte da birate baš najjeftiniju auto skolu, ne mora da znači da je ona podjednako kvalitetna kao ona koja se nalazi na vrhu cenovnika. Raspitajte se, proverite šta sve pruža auto skola, gde sve vodi svoje kandidate i kolika je uspešnost položenih testova.

U teorijskoj nastavi Vas predavači uče o osnovnim pravilima saobraćaja, koje ćete kasnije primenjivati u praksi, odnosno vožnji. Auto skole imaju svoje učionice, gde se u grupama vrši predavanje određenom broju ljudi, tačnije, ova vrsta predavanja nije pripremljena da bi se radila sa pojedincima. Nakon odrađene teorijske nastave, sledi test iz teorijskog dela. Za prolaz tog testa je neophodno da odradite preko 90% testa.

Sledeci korak je lekarski pregled

Bez lekarskog pregleda početak obuke vozača u auto skolama nije moguć. To je prvo i osnovno da se ode u ambulantu i da se reši sistematski, odnosno lekarski pregled. Lekari će ustanoviti da li ste u stanju i da li ste sposobni za vožnju, a najznačajniji deo pregleda je pregled očiju. Ukoliko osoba ima problem sa očima, dozvolu može da dobije na duplo kraći rok, odnosno na najviše 5 godina.

Praktična obuka i ispit iz prve pomoći

Prilikom praktičnog dela obuke u auto skolama – praktikuje se osposobljavanje kandidata za bezbedno i samostalno rukovođenje vozilom, na početku uz pomoć instruktora, koji sa velikim strpljenjem i polako objašnjava kandidatu šta se kako radi. Auto skole poseduju svoje poligone gde kandidati stiču svoje prve vozačke korake.

Kada se sa poligonom završi, tada se prelazi na gradski saobraćaj. Gradski saobraćaj podrazumeva puteve sa slabim, srednjim i jakim prometom. To se radi iz razloga što kandidati treba da se naviknu i nauče na svaki tip saobraćaja. Novo je pravilo da se po novom zakonu polaže i test iz prve pomoći.

Polaganje ispita iz vožnje, preuzimanje uverenja i vozačke dozvole

Nakon svakog koraka koji je opisan, sledi onaj najznačajniji – polaganje ispita iz vožnje. Auto skole ogranizuju jednog policajca koji uz Vašeg instruktora dolazi i bude u kolima tokom Vaše vožnje. Prvo se odradi poligon, a onda se ide u gradsku vožnju od nekoliko minuta.

Ukoliko se sve to uspešno izvede, onda su poslednji koraci ti da Vam auto skola izda uverenje o položenom vozačkom ispitu. Onda Vam je jedino ostalo da se sa svom potrebnom papirologijom uputite u MUP na teritoriji Vaše opštine i da tamo izvadite svoju novu vozačku dozvolu. Po zakonu ona traje 10 godina, a dobićete je na 5 godina jedino ako je na lekarskom pregledu ustanovljeno da nosite naočare ili da imate slabiji vid.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.