Polaganje za B kategoriju – sve što treba da znate

...

03/11/2016

Polaganje za B kategoriju naziv je polaganje ispita za vožnju putničkim vozilom, odnosno automobilom. Bliže određenje B kategorije odnosi se na težinu vozila, koje ne sme prelaziti 3.5 tone i brojem mesta za sedenje, koje ne sme prelaziti broj 8, ne uključujući vozačevo sedište.

Broj godina za polaganje

Kako se sve češće maloletna lica odlučuju na ovaj korak, dobro je znati da se obuka može početi sa 16, a polaganje izvršiti tek sa 17 godina, nakon čega se dobija probna vozačka dozvola koja se mora na samom autu istaći oznakom P, i sa prednje i sa zadnje strane.

 

Takođe, telefon se ni u kom slučaju ne sme koristiti niti se sme voziti auto od 11 uveče do 5 ujutru, i sme se voziti samo u našoj zemlji, a pored vozača mora biti prisutna još jedna osoba sa vozačkom dozvolom.

 

Svi punoletni nemaju ovakva ograničenja prilikom dobijanja dozvole i mogu nesmetano krenuti na časove.

Kako se bira auto skola?

Može se reći da će auto skola najlakše biti odabrana ako se budete vodili preporukama kako internet korisnika tako i ljudi iz svoje okoline. Potražite onu koja ima dobar vozni park i instruktore sa iskustvom, kako biste bili sigurni da ćete biti dobro obučeni i da ćete biti u prilici da izađete na ispit bez otezanja i odlaganja.

Teorijska i praktična obuka

Svaka auto skola dužna je da Vam obezbedi časove teorijske i praktične obuke, kojih treba da bude po 40 u oba slučaja.

 

Kada završite sa časovima teorijske obuke, trebalo bi da uradite sve nalaze kako biste u potpunosti obavili lekarski pregled, koji će Vam važiti do polaganja praktičnog dela ispita.

 

Takođe, obuku i polaganje ispita iz prve pomoći morate završiti pre polaganja praktičnog dela ispita, te proverite gde Vam je najzgodnije da je obavite, u Crvenom krstu u blizini ili Hitnoj pomoći.

Polaganje ispita

Kada završite sa teorijskom obukom, polažete teorijski deo ispita. Od početka 2016, važi rezultat od ostvarenih 85%, odnosno 85 bodova od mogućih 100, kao dovoljan za prolaz. Testove možete vežbati i onlajn i odmah dobijati rezultate, na taj način najbolje proveravajući svoje znanje i locirati slabe tačke.

 

Rešavanje testa koji se daje na teorijskom ispitu traje sat vremena.

 

Praktična obuka zavšrava se polaganjem ispita vožnje koji se prvo vrši vožnjom na poligonu, a zatim u gradu, tj. u saobraćaju sa drugim učesnicima. Predlog je da se neposredno pre ispita dan za danom obave dopunski ili poslednji časovi vožnje u okviru praktične obuke.

Dobijanje vozačke dozvole

Kada položite ispit, auto skola bi trebalo da Vam izda uverenje o položenom vozačkom ispitu, koje ćete kasnije dostaviti u MUP kako biste podneli zahtev za izdavanje vozačke dozvole. Trebalo bi da idete u MUP opštine na kojoj ste prijavljeni, odnosno one na čijoj teritoriji živite.

 

Najpre će Vam biti izdata privremena vozačka dozvola koja će važiti godinu dana, što je ujedno i vreme tokom kog u vozilu pored sebe morate imati osobu sa položenom vožnjom. Nakon ovog perioda dobijate stalnu vozačku dozvolu.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.