Šta sve treba da znate pre i nakon polaganja vožnje

...

27/10/2016

Polaganje vožnje proces je koji može trajati duže ili kraće u zavisnosti od Vaše pripremljenosti za ispite i broja polaganja. Ako tek planirate započinjanje obuke, evo osnovnih informacija koje morate znati.

Kako se bira auto skola?

Svakako, ovo će biti jedan od najtežih izbora, jer auto škola ima zaista mnogo u svakom gradu. Nemojte se voditi kriterijom adrese, odnosno pitanja da li Vam je neka auto školablizu kuće, jer se lako možete dogovarati sa instruktorom gde ćete se naći i tako propustiti, možda, bolju obuku na drugom i eventualno udaljenijem mestu.

 

Posavetujte se sa ljudima iz svoje okoline. Vidite koja auto skola je tako, a koja na internetu najtraženija, koja ima dobar vozni park i profesionalne instruktore. Možete se raspitati i telefonom ili pogledati sve uživo, zaposleni će sigurno biti raspoloženi da Vam izađu u susret.

Teorijska obuka i ispit

40 časova teorijske obuke svaka auto skola mora da sprovede i oni su sasvim dovoljni da položite teorijski ispit iz prve. Pre samog vožačkog ispita, možete vežbati sa testovima koji se lako nalaze onlajn i odmah Vam obračunavaju bodove.

 

Sam prolazak zavisiće od Vaših postignuća, a najmanji broj bodova od početka 2016. godine iznosi 85 od mogućih 100, umesto 90 koliko je ranije bilo potrebno.

 

Vodite računa da za sam ispit imate 60 minuta na raspolaganju te da neka pitanja zahtevaju više odgovora, nemojte brzati, i sigurno ćete položiti iz prvog puta.

Praktična obuka i ispit

Praktična obuka se takođe sastoji od 40 časova, a počinje se vožnjom na poligonu. Ako imate strah od vožnje ili bilo kakve nedoumice, trebalo bi da ih već na uvodnim časovima iznesete svom instruktoru. Svaka auto skola se suočava sa ovim u praksi i nemojte misliti da je to nešto čudno i neobično.

 

Žnakon obavljene obuke, sledi vozački ispit, koji se sastoji od polaganja na poligonu i u saobraćaju. Za njega bi bilo dobro da se dobro pripremite kako biste ga položili iz prve, te uzmite dodatne časove ako mislite da su Vam potrebni ili namestite tako da Vam poslednji časovi dođu neposredno pre ispita. Na sam ispit dođite skoncentrisani, siti i naspavani, i nemojte paničiti, jer to često biva glavni razlog zbog kog se pada ispit.

Dobijanje vozačke dozvole

Nakon položenog ispita, auto skola će Vam izdati uverenje o položenom ispitu, koje ćete odneti MUP-u na teritoriji svoje opštine (one u kojo Vam je prijavljeno prebivalište). Tada dobijate probnu vozačku dozvolu u trajanju od godinu dana.

 

U toku ovog perioda, morate imati pratioca u autu, a nakon njegovog isteka, dobijate važeću vozačku dozvolu.

Prve samostalne vožnje

Nakon polaganja se često dešava da se osetite nedovoljno spremnim, te se nemojte libiti da uzmete dodatne časove vožnje koje nudi svaka auto skola. Savet je i da se ne osvrćete na loše komentare i kritike bližnjih, kojih će verovatno biti, te da ih prihvatate kao konstruktivne savete.

 

Bilo bi dobro I da vežbate svaki dan, krećući se od perifernih ka centralnim ulicama gde ima više saobraćaja, kako biste se navikavali na samostalnu vožnju i postali sjajan vozač.

 

Sigurni smo da Vi to možete, samo napred!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.