Korisna uputstva za polaganje vožnje

...

19/10/2016

Onda kada teorijski ispit i časovi praktične obuke koje Vam je omogućila odabrana auto skola ostanu iza Vas, od vozačke dozvole deli Vas još samo polaganje vozačkog ispita.

 

O tačnom terminu ispita bi bilo dobro da se blagovremeno informišete, kako biste imali dovoljno vremena da se pripremite i eventualno sa instruktorom obnovite ono što Vam je slabije išlo.

Ponašanje pre ispita

Svaka auto skola će Vas upozoriti, a ne bi bilo loše da i sami znate, da se pre polaganja ispita nipošto ne smeju konzumirati alkohol ni tablete za smirenje.

 

Ukoliko imate tremu ili ste uspaničeni, znajte da je određena doza ovakvog osećanja normalna pre polaganja, ali da je morate na neki drugi način ublažiti i sprečiti da Vama ovlada. Tako bi bilo dobro pre ispita malo prošetati i udahnuti svežeg vazduha, i doći sit i odmoran kako biste imali koncentraciju.

 

Možete očekivati i to da će Vas instruktori svih auto skola posebno upozoriti da dođete adekvatno obučeni, ali pre svega obuveni, što znači da je ravna obuća sa čvrstim đonovima imperativ, te slobodno zaboravite na štikle, papuče i sličnu obuću.

Obratite pažnju kako koristite volan i menjač

Iako verujemo da Vam je ovo instruktor ponavljao, ne bi bilo zgoreg da se još jednom podsetite kako se pravilno koriste volan i menjač kako Vam komisija ne bi isto zamerila.

 

Pre svega, svaka profesionalna auto skola naučiće svoje polaznike da ruke na volanu treba držati opušteno, u položaju kazaljki na satu koje pokazuju 10 i 10.

 

Ono što kandidati u panici često urade, a komisija na tome posebno zamera, jeste korišćenja volana pri skretanju: vodite računa da Vam se tada ne ukrste ruke i trudite se da ovaj pokret vežbate i kod kuće kako bi Vam prešao u naviku.

 

Takođe, volan nikada ne bi trebalo koristiti hvatanjem sa unutrašnje strane.

 

Kada je upotreba menjača u pitanju, instruktori svih auto skola trebalo bi već na prvim časovima da nauče polaznike da se menjač ne drži sve vreme vožnje, pa ga i u toku polaganja treba pustiti nakon promenjene brzine i ruku vratiti na volan.

 

Nemojte dozvoliti ni da Vam se motor ugasi zato što Vam je pala pažnja, te ako se automobil zatrese obavezno iz treće brzine prebacite u drugu.

Najčešće se pada na pokretanju vozila i korišćenju kvačila

Pokretanje vozila jedna je od najčešćih grešaka koju prave kandidati na ispitu, tvrde instruktori mnogih auto skola.

 

Motor će Vam se u samom startu ugasiti ukoliko prebrzo podignete papučicu kvačila uz malu količinu gasa, te će Vam ovaj propust itekako oboriti samopouzdanje i koncentraciju. Stoga se potrudite da ga ne napravite, a ako se to ipak desi, opustite i nastavite dalje, jer se ova greška ocenjuje samo jednim negativnim poenom.

 

Kvačilo takođe može zadati mnogo muke, te se instruktori auto skola trude na sve moguće načine da iznova podsećaju kandidate da kvačilo ne pritiskaju bez potrebe u toku vožnje. Tako možete, primera radi, na nizbrdici dobiti neželjeno ubrzanje, koje će komisija sigurno primetiti i negativno oceniti, te se potrudite da što pre izbacite ovu naviku ukoliko ste je u međuvremenu stekli.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.