Polaganje za A kategoriju – saveti

...

14/10/2016

Polaganje za A kategoriju zahteva pohađanje teorijske i praktične nastave, kako biste postali vozač motora i dobili dozvolu za vožnju ovog prevoznog sredstva.

 

Svima onima koji su se odlučili na ovakav korak poslužiće saveti kako da odaberu pravu auto školu, kao i informacije šta će im sve biti potrebno za ovaj ispit i koje olakšice postoje kada je broj časova u pitanju.

Kako da izaberete auto školu?

Za početak, ne bi bilo loše da polaganje za A kategoriju bude pripremljeno i sprovedeno u onoj auto školi u kojoj ste polagali i za kategoriju B, ukoliko ste bili zadovoljni uslugom.

 

Auto škola se, takođe, može birati i po preporuci ili putem pretrage na internetu, a u oba slučaja se nije loše podrobnije raspitati, te pozvati sve one škole koje Vam se učine zanimljivim i pouzdanim, kako biste dobili prave informacije.

 

Imajte na umu i da se auto škola uvek bira prema instruktorima koji moraju biti kvalifikovani i imati veći broj godina iskustva, te u skladu sa tim i postupajte prilikom potrage.

Šta je sve potrebno za polaganje za A kategoriju?

Polaganje za A kategoriju određuje se kao polaganje za vožnju motocikla čija je snaga motora  veća od 15 kw. Motocikli mogu biti sa ili bez boćnog sedišta u ovom slučaju.

 

Za upis teorijskih i praktičnih časova obuke svaka auto škola će Vam tražiti lekarsko uverenje i ličnu kartu od dokumenata. Poseban uslov odnosi se i na to da ne možete imati manje od 23 godine, dok se polaganje za A kategoriju može ostvariti tek sa napunjenih 24 godine starosti.

 

Izuzetak od ovog pravila odnosi se isključivo na one koji već dve ili više godina imaju položen vozački ispit za kategoriju A2 i za istu poseduju vozačku dozvolu.

 

U svakom slučaju, nakon što završite sa pohađanjem časova teorijske obuke polagaćete teorijski ispit, nakon kog ćete na uvid doneti lekarsko uverenje kako biste počeli sa praktičnom obukom.

Od čega zavisi broj časova za polaganje za A kategoriju?

Ukoliko već imate položen ispit i važeću vozačku dozvolu za neku od kategorija vožnje, može Vam (čak i veoma značajno) biti smanjen broj časova.

 

Tako oni koji poseduju AM, A1 i A2 kategoriju neće morati da odlaze na časove teorijske obuke niti da istu polažu. Sve ostale kategorije će, pak, za polaganje za A kategoriju morati da planiraju 7 časova teorijske obuke i 30 časova praktične.

 

Svaka auto škola će Vam takođe preneti informaciju da će Va, čak i kada imate položeno za A1, A2 i AM kategoriju biti potrebni časovi praktične obuke, i to u prvom slučaju 14, u drugom 7, a u trećem 20 časova.

Šta kada kandidat nema nijednu vozačku dozvolu?

U slučaju kada kandidati nema nijednu vozačku dozvolu, svaka auto škola za polaganje za A kategoriju mora zahtevati položen kurs prve pomoći.

 

Broj časova teorije i prakse tada mora biti po 40, a praktična obuka moći će da počne tek nakon položenog teorijskog ispita.

 

Onda kada polaganje za A kategoriju bude uspešno završeno, dobija se potvrda sa kojom u SUP-u možete izvaditi vozačku dozvolu.

 

Srećno!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.