Kako treba da kočite, jesu li motociklisti zaista opasni… instruktori odgovaraju na pitanja mladih vozača

...

28/09/2016

Pošto polože vozački ispit, mladi vozači i dalje mogu imati nedoumice. Vožnja izgleda sasvim drugačije kada se napusti auto skola i instruktor više nije „pri ruci“, te su profesionalci rešili da odgovore na najčešća pitanja i upozore na najveće opasnosti u saobraćaju.

Da li zaista preti opasnost od motociklista?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Instruktori mnogih auto skola jednoglasni su u tome da su motociklisti veoma često veoma nepažljivi, te da mogu preticati automobil i sa leve i desne strane.

 

Ovo preticanje se često odvija i brzinom od preko 50 km na čas, što može predstavljati veliku opasnost. Motociklisti se tako kreću da imaju utisak da su dostupni pogledu vozača automobila, te instruktori savetuju poseban oprez mladim vozačima kada su oni u pitanju.

Mogu li i kako da vozim kućnog ljubimca?

Kućnog ljubimca, naravno, možete voziti u svom automobilu, i sasvim sigurno će on biti najzahvalniji putnik. Međutim, trebalo bi prvo da ga pripremite za vožnju na kraćim putovanjima.

 

Istovremeno, iako Vas je auto skola sasvim sigurno dobro naučila vožnji, savet je da ne vozite kućnog ljubimca dok se ne budete osećali sigurno za volanom, kako Vam ne bi odvlačio pažnju.

 

Onda kada steknete rutinu, slobodno ga povezite na put, ali ga nemojte ostavljati u automobilu ili ga puštati da se vozi pored otvorenog prozora, kako se ne bi razboleo.

Koje najčešće greške prave vozači?

Postoje i najčešće greške koje prave i iskusniji vozači, te se mladim i svežim početnicima savetuje posebna opreznost.

 

Kako je naša zemlja nažalost poznata po najnižoj stopi poštovanja saobraćjnih pravila, to se veoma često može desiti da morate brinuti i o ostalim učesnicima u saobraćaju. Sigurno ste to već imali prilike da vidite dok ste bili u auto skoli – bahatost nam, ponovo nažalost, nije strana.

 

Međutim, instruktori savetuju poseban oprez kada su u pitanju vozači koji telefoniraju. Ako ih vidite u retrovizoru, otvorite „četvore oči“. Isto važi i za one koji ne poštuju razdaljinu između vozila, i kojih se posebno treba paziti.

 

Sem svega navedenog, mladi vozači često prave grešku kada je sigurno kočenje u pitanju. Tome je najčešći krivac neudobna obuća ili nepostojanje optimalne razdaljine sedišta od komandi, te sve ovo pripremite pre nego što sednete za volan i neće biti problema.

Koji je čest uzrok lakših saobraćajnih nesreća?

Lakše saobraćajne nesreće ne moraju biti opasne po život, ali itekako mogu biti opasne po novčanik. Zato je važno da na vreme budete upozoreni, smatraju stručnjaci auto skola.

 

Jedan od najčešćih uzroka upravo je pomenuto preterano približavanje automobilu ispred, te isto izbegavajte pod obavezno.

 

Neuključivanje signalizacije prilikom skretanja takođe je opasno, jer na taj način nastaju blaži sudari. Stoga uvek poštujte ograničenje brzine kako biste srpečili situaciju u kojoj će nepažljiv vozač dovesti do ovih okolnosti.

 

Kad smo već kod ograničenja brzine, ovo je treći uzročnik blažih (ali i težih) saobraćajnih nesreća, smatraju profesionalci auto skola. Naime, kako se u našoj zemlji retko poštuju ovi propisi, posebno u međugradskim vožnjama, to se veoma lako mogu desiti nezgode.

 

Vodite računa o svojoj bezbednosti tako što ćete voditi računa i o drugim vozačima.

 

I srećan put!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.