Kako da savladate strah od vožnje automobila – specijalni saveti

...

15/09/2016

Mnogi se, pre nego što prvi put sednu za volan, suočavaju sa strahom od vožnje. Normalno je da strah od nepoznatog plaši, ali se dešava i da oni koji steknu vozačku dozvolu na kraju ipak ne smeju da počnu da voze automobil, iz straha da će im se nešto loše desiti.

 

I jedan i drugi osećaj čest je i nije neobičan, te nema auto skola i instruktora koji se nisu sa njim sreli. Bilo da spadate u kategoriju početnika u vožnji ili svežih vozača, evo saveta kako da ovaj strah efikasno prevaziđete.

Pokušajte da vozite

Ako nikada niste seli za volan, savet je da najpre obiđete nekoliko odabranih auto skola i odlučite se za onu koja će Vam delovati najprofesionalnije – onu u kojoj će razumeti Vaš strah i obezbediti Vam profesionalnog i iskusnog instruktora, koji će Vas i dobro obučiti i osloboditi straha.

 

Pre nego što odete na prvi čas vožnje, zamolite auto skolu da provedete neko vreme na poligonu. Tu su uslovi daleko od opasnosti onih u saobraćaju, te kada vidite da nema mogućnosti da se nešto loše desi, brzo ćete se i opustiti.

 

Sem toga, instruktori auto skola slažu se da prvi zavole vožnju i u njoj budu odlični oni koji su imali ovaj početnički strah, jer im on često nalaže i oprez koji je presudan u ponašanju u saobraćaju.

 

Nemojte da brinete – mi smo sigurni da Vi to možete, samo hrabro na svoje prve lekcije vožnje!

Vežbajte i stičite rutinu

Ako ste položili vozački ispit, može se desiti da Vas prestraši vožnja u automobilu koji nije onaj Vaše auto skole, a pored Vas nema instruktora. Ovo je onaj tip straha koji se prevazilazi vežbom, tokom koje se stiče sigurnost u vožnji.

 

Naime, ako ste uspeli da položite vozački ispit, to znači da ste ujedno zadovoljili sve kriterijume da budete vozač, te nema razloga da strahujete. Najlakše ćete se opustiti ako za početak budete vozili manje prometnim ulicama i periferijom, pa ćete se lagano oslobađati da prelazite i duže staze.

 

Ako smatrate da ćete se osećati slobodnije, uvek možete uzeti dodatne časove koje svaka auto skola ima u ponudi, za kojima bi trebalo odmah da nastavite da vozite i osetite sigurnost.

Šta ako se javi panika?

Nekada se dešava da novopečeni vozači, tek što ispit i auto skola ostanu iza njih, dožive pravi napad panike kad treba sami – odnosno bez instruktora – da sednu u vozilo. To nije redak slučaj, pogotovo ako se radi o osobama koje su ranije doživele makar i blažu saobraćajnu nesreću.

 

Kako se izboriti sa panikom? Najpre podsetite sebe, što smirenije možete, čemu Vas je sve naučila auto skola. Usmeravanjem pažnje na činjenice ćete se smirite i istovremeno podsetiti sebe da znate sasvim dovoljno da se snađete u saobraćaju sami.

 

Zatim se setite toga da ste položili ispit, što je ujedno i zvanična potvrda da ste itekako u stanju da vozite bez pomoći i rezervnih komandi. Duboko udahnite i startujte automobil.

 

Ako se, pak, jave dodatni problemi, savetujemo da uzmete pauzu od vožnje i posetite psihologa. Ovo je tip straha koji se lako leči i razgovorom, samo treba da budete uporni i ne odustajete.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.