Saveti – kako da se pripremite za dan polaganja vožnje

...

18/05/2017

Jedan od onih dana koje sa nestprljenjem očekujemo da što pre dođu, ali u isto vreme i da se što pre završe jeste dan polaganja vožnje. Što pre završite sa svim testovima, to ćete brže i dobiti vozačku dozvolu i biti spremni da sutradan vozite svoj auto. Ono što nas najčešće koči kada god su neki važni događaji u našim životima jeste trema i strah od toga da li će sve proći kako treba. Trema nekada zaista zna da bude ozbiljna prepreka za ostvarivanje određenih ciljeva.

 

Pored toga, različite druge okolnosti mogu da utiču na vaše samopouzdanje i tehniku prilikom vožnje. Zato, poslušajte savete kako bi trebalo da se ponašate i na šta da obratite pažnju, kako ne biste na dan polaganja vožnje imali veće pehove.

Veče pred polaganje vožnje – samo odmor

Kada se dan polaganja već toliko primakao, budite svesni da u tom trenutku više ništa ne možete da promenite. Naime, ništa vam ne vredi ukoliko konstatno razmišljate o tome da li neke stvari dobro znate ili ne. Sve što ste do tada naučili – naučili ste i nema razloga za paniku. Ukoliko sebi stvorite dodatni pritisak, jako teško ćete i zaspati, a otići na polaganje umorni može samo da vam oteža dan. Zato, veče pred polaganje vožnje dobro odmorite.

 

Možete i izaći do grada, u šetnju, ići na trčanje. Sve ono što i obično radite. Naravno, alkohol treba da izbegavate. Pročitajte i par redova neke knjige. Radite stvari koje bi mogle da vam skrenu pažnju i tako ćete lakše zaspati.

Ujutru – ispoštujte svoju rutinu

Nema potrebe da jutro pred polaganje menjate svoju svakodnevnu rutinu. Na taj način i svom mozgu šaljete poruku da će se nešto bitno desiti. Ustanite ranije, doručkujte, popijte kafu, čaj, prelistajte kanale, društvene mreže ili sve ono što vam je i inače jutarnja rutina. Nema potrebe da ustanete mnogo ranije, da sedite i samo o polaganju razmišljate.

 

Jednostavno, dopustite vašem telu da misli da je taj dan, baš kao i svaki drugi dan.

Krenite na vreme na polaganje

Izračunajte koliko vam vremena treba i krenite na vreme. Nemojte sebi da stvarate dodatan stres time što ćete zakasniti. Ukoliko nešto niste sigurni pozovite instruktora vaše auto škole i pitajte ga da vam ponovi informacije.

Skoncentrišete se na ono što vam govori instruktor

Iako ste verovatno prilikom upisa u auto školu dobili sve potrebne informacije, a kasnije ih nadograđivali ostalim informacijama, što od instruktora, što iz sopstvenog iskustva, ipak je potrebno da pažljivo saslušate instruktora. On će vam objasniti proceduru i budite skoncentrisani na ono što vam on govori.

Simulacija dana polaganja je dobra ideja

Neke auto škole ovo imaju kao opciju, a zapravo je sve stvar dogovora instruktora i vas. Ukoliko istruktor određene auto škole odluči da imate simulaciju dana polaganja to može da bude samo dobra stvar. Na taj način imaćete uvid u sve ono što će se dešavati i kada stvarno budete polagali. To znači da će vam ujedno i biti lakše, jer ćete znati šta možete da očekujete.

Utvrdite da li imate samo tremu ili postoji opravdani strah

Ovo morate da utvrdite mnogo pre samog dana polaganja. Normalno je da imate tremu na dan polaganja i da osećate određeni pritisak. Međutim, strah je nešto sasvim drugo. Strah vas potpuno može paralisati. To znači morate da nađete razlog vašeg straha i da ga pobedite još na časovima vožnje.

 

Auto škola je tu da vam sve to omogući i zato iskoristiti sve pogodnosti i nemojte se ustručavati da bilo koga iz auto škole upitate za savet.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.