Kako izgleda polaganje prve pomoći – sve što treba da znate

...

12/06/2017

Polaganje vožnje uključuje mnogo faktora, odnosno mnogo koraka koji vas vode konačno do dobijanja vozačke dozvole. Potrebno je proći nekoliko testova da biste dobili na kraju i vozačku dozvolu. Naime, prvo je potrebno da položite teorijski deo, koji se tiče saobraćajnih znakova, pravila u saobraćaju i slično. Zatim, morate da položite i prvu pomoć, a tek onda i vožnju. Sve ove stvari su jednako važne i jednako imaju značaj za svakog vozača.

 

Iako mnogi smatraju da je prva pomoć nešto što je čisto formalno, varaju se. Iako se neće svakog dana nalaziti u situaciji da koriste svoja znanja, svakako da je nekada, na žalost i takva situacija moguća. I baš zbog toga, svaki vozač mora da bude pripremljen. U auto školi će vas informisati o celokupnom procesu i koracima, ali mi vas ukratko upućujemo u program prve pomoći.

Lekcija 1 – uvodni deo obuke – upoznavanje sa osnovama prve pomoći

Na samom početku, odnosno prvom času upoznaćete se sa osnovama prve pomoći. Odnosno koliki je njen značaj i šta zapravo ona podrazumeva. Ovo upoznavanje bi trebalo da traje do 15 minuta. Takođe, predstaviće vam se i predavač. Pojedine obuke vrše se u centrima Crvenog krsta, ali nije isključeno da se obuke mogu vršiti i u auto školama. Sve te informacije ćete dobiti u određenoj auto školi.

Lekcija 2 – Šta kada se desi saobraćajna nezgoda?

Odmah nakon upoznavanja, prelazi se na konkretne stvari. Govori se o uslovima kada nastane saobraćana nesreća, odnosno celokupnim postupkom koji se organizuje na mestu nesreće. Ovaj deo ne bi trebalo da traje duže od pola sata.

Lekcija 3 – Šta sadrži kutija za prvu pomoć?

Vrlo je važno da budete upoznati i sa sadržajem kutije za prvu pomoć, ali i njenom namenom. U auto školi ili prostorijma Crvenog krsta će vam se objasniti čemu koji elemenat služi i kako se koristi, kako biste vi kasnije bili spremni da to samostalno i primenite.

Lekcija 4 – Kako da utvrdite stanje povređenog?

Iako deluje preteško utvrditi tačno stanje nekog ko je bio učesnik u saobraćajnoj nesreći, to i nije tako teško. Naime, vi treba da imate nekoliko osnovnih informacija, kako biste znali kako da postpuite dok ne dođe Hitna pomoć, odnosno na koji način možete da pomognete.

Lekcija 5 – Šta kada je osoba bez svesti ili krvari?

Jedna od najbitnijih lekcija jeste upravo ova. Osobe koje su mnogo povređene ili su bez svesti treba najbrže sanirati. Možda će upravo znanje koje ste stekli na časovima za prvu pomoć, učiniti da nekome spasete život. Zato treba da budete pažljivi na ovim časovima. I sa instruktorom auto škole ćete verovatno mnogo puta razgovarati na ovu temu, ali tehniku i pravilan odnos sa povređenima učite na časovima prve pomoći.

Lekcija 6 – Povrede koje se često dešavaju

Isto kao što u auto školama učite o čestim greškama vozača, čestim prestupima, isto tako i na časovima prve pomoći učite o povredama koje se najčešće dešavaju. Na taj način bićete upoznati I znaćete da prepoznate situaciju, ali ćete isto tako znati kako da regujete pravilno.

Lekcija 7 – Hitne intervencije

Na žalost, teške saobraćajne nezgode nisu retkost i zato u tim trenucima svako mora da doprinese najbolje što može. Kada se desi tako neka situacija, svaki minut i svaki vaš potez može da bude vrlo važan, odnosno važan po život povređenog. U tim trenucima, dok ne stigne stručna pomoć, morate da znate kako da postupite i ublažite povrede.

Nakon časova – testovi

Pismeni deo ispita traje 45 minuta, dok praktični deo traje 90 minuta. Ukoliko ste bili pažljivi, učili i vežbali, onda ne morate da se brinete hoćete li položiti ispit iz prve pomoći.

 

Posle ovoga ste na još samo dva koraka do dobijanja vozačke dozvole.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.