Trema i polaganje vožnje – može li jedno bez drugog?

...

26/06/2017

Od onih ste osoba koji bez treme ne mogu, pa makar ona bila i pozitivna? Verovatno bi neko pomislio da je trema neprijatelj broj jedan kada god je reč o nekom uslovno rečeno javnom nastupu. Svesni ste toga, ali ne znate kako da je suzbijete? Ne postoji jedinstveno rešenje kako biste se oslobodili straha i treme, posebno kada je polaganje vožnje u pitanju. Svakako da je samopouzdanje ključno kako vas trema ne bi poremetila, ali samopouzdanje se stiče vremenom, ono ne dolazi samo od sebe.

 

Ukoliko ne znate kako da se izborite sa tremom tokom polaganja vozačkog ispita, predlažemo da se pridržavate osnovnih saveta za suzbijanje treme i da svoju tremu stavite pod kontrolu. Možda vam se čini da će dan kada je zakazano polaganje vožnje daleko, ne dajte se zavarati, jer će časovi vožnje proleteti. A kada dođe čuveni dan „D“, samo vi znate kako ćete se izboriti sa komisijom, drugim učesnicima u saobraćaju, ali i sa samim sobom. Najčešće je ta bitka sa samim sobom najteža, ali ne i nepobediva. Važno je da sve gledate pozitivno i da kontrolišete pritisak koji je na vama, jer kakav god da bude rezultat na kraju, jedno je sigurno, a to je da ćete vi dati sve od sebe.

Saveti za polaganje vozačkog ispita

Nije smak sveta ako ne položite iz prvog puta, jer niko od vas ne očekuje da to morate da uradite odmah. Naravno da bi bilo lepo, ali čak i ako se desi negativan ishod, Biće nova prilika kada ćete uveriti i sebe i druge da vi to možete. Važno je ostati, što bi se reklo, hladne glave, tako da nemojte paničiti već se trudite da što prevaziđete krizu, ako do krize uopšte i dođe.

 

Svaki instruktor će pokušati da vam približi sam dan kada je zakazano polaganje vožnje, pa i čitavu proceduru i moguće trase vožnje, ali ako mislite da ste nedovoljno vremena posvetili toj simulaciji, slobodno zamolite vašeg učitelja da nekoliko puta provežbate simulaciju vozačkog ispita, jer ćete se tako donekle upoznati sa onim što vas tek očekuje.

 

Kada je broj časova odmakao i već ste se upoznali sa otprilike svim mogućim situacijama, uputite instruktora u situacije u saobraćaju u koje niste sigurni ili koje vas plaše, pa onda više radite na tome kako biste prevazišli te situacije ako ih bude tokom polaganja vozačkog ispita. Takođe, posebnu pažnju posvetite nekim mogućim situacijama u saobraćaju kako biste se bolje snašli pred komisijom, a time i ostavili utisak da ste spretni i snalažljivi.

 

Ključno je da na polaganje vožnje dođete vedri i odmorni. Potrudite se da se što više naspavate, jer polaganje vožnje nije najveći bauk na svetu i niko vas neće pojesti, zato nema mesta panici i strahu. Najvažnije je da se pronađe razlog zbog koje imate tremu, a kada otkrijete razlog rešenja će vam se sama namtnuti. Tako ćete biti smireniji, jer zapamtite, vi ste početnik, pa i ako padnete niste ni prvi ni poslednji. Ako nešto pogrešno uradite, budite uvereni da niste jedini i da uvek može gore, tako da razgraničitte sami sa sobom šta vas muči i čim nađete odgovor, trema će biti ublažena.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.