Sitne greške koje utiču na polaganje vožnje

...

10/07/2017

U vožnji se i najboljim i najiskusnim vozačima uvek dešavaju greške. Iskusni vozači znaju kako da izbegnu greške, kako da ih ublaže, ali je činjenica da se ni oni ne mogu baš uvek pohvaliti perfektnom vožnjom. Kod početnika je situacija drugačija. S obzirom na nedostatak iskustva, znanja, a samim tim i veština dolazi do toga da se često greši. Što prilikom vožnje časova, što kasnije i na polaganju.

 

Ne možete naravno znati sve i normalno je da grešite. Zbog nekih grešaka će vam se samo oduzeti poeni, ali vas neke mogu koštati i toga da ne dobijete vozačku dozvolu. Ipak, pre nego što napravite neke od tih grešaka, vi sami u većini slučajeva stvarate preduslove za njih.

 

Zato vam mi napominjemo da na šta treba posebno da obratite pažnju, kako ne biste stvorili upravo te preduslove za greške.

Niste dovoljno približili sedište

Pre vas je verovatno neko sedeo u automobilu auto škole. Sve sitnice moraju biti prilagođene vama. Pogledajte dobro da li je sve na svom mestu i da li je sedište podešeno onako kako vama odgovara. U slučaju da nije i da krenete tako, može se desiti da vam papučice od kočnice, kvačila ili gasa nisu dovoljno blizu, a samim tim nećete moći lepo da reagujete u određenim situacijama.

 

Takođe, ne treba previše blizu da primaknete sedište, jer se onda može desiti da vam noge udaraju u volan, što naravno ne želite. Zato, na početku, nakon ulaska u auto, dobro pripremite sve onako kako vama odgovara, kako kasnije ne bi bilo dodatnih problema i propusta.

Ne držite volan kako treba

Instruktor auto škole vas je veoravatno još na prvom času naučio kako treba držati volan. Istog tog pravila treba da se pridržavate i kada je dan polaganja u pitanju. Nemojte volan držati jednom rukom, nemojte ga previše stezati. Ukoliko ga previše stegnete moguće da će i ruke krenuti da vam se znoje i onda naravno da nećete moći da budete skoncentrisani na vožnju.

 

U auto školi stičete teorijsko znanje koje kasnije treba da primenite. Ukoliko vam nešto nije jasno bilo na časovima u određenoj auto školi, onda treba da konsultujete instruktora ili bilo koje drugo stručno lice. Jednostavno morate znati kako se volan drži.

Gledate samo pravo

Ukoliko ne obraćate pažnju na ostale stvari koje se događaju u saobraćaju i gledate samo svoj auto i samo pravo, to automatski znači da ste pali. Jasno je da vas na dan polaganja trema i te kako prati, ali to ne sme nikako biti razlog da ne obraćate pažnju na sve one stvari koje vas okružuju.

 

Polagajući teorijski deo, kao i praktični, u auto školi vi razvijate sasvim nove dimenzije i stičete sasvim nove veštine. Budite obazrivi na časovima, jer auto škola je, između ostalog, jedna velika životna škola.

Zanemarili ste znak stop                         

Još na prvim časovima u auto školama uči se o ovom znaku. On je vrlo važan, koristan i nikako ga ne smete zanemariti. Ovo se dešava vrlo često i zbog treme i nepažnje. Naravno da je vama bitno da se pokažete što bolje, ali u tim trenucima vama kroz glavu prolaze različite stvari i vrlo je teško misliti o svemu.

 

Ali, tako se sutra i u saobraćaju morate ponašati, jer u suprotnom možete da ugrozite sebe, ali i druge.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.