Šta je ključno za odabir auto škole i uspešno polaganje vožačkog ispita?

...

25/07/2017

Ugledne auto škole iza sebe imaju veliki broj obučavanih kandidata od kojih su napravili iskusne vozače. Upravo su ti vozači njihova najbolja reklama. Oni ih preporučuju svojim poznanicima i prijateljima, i hvale na forumima i fejsbuk grupama. Ako ste se pitali kako pronaći pravu auto školu, odgovor se sam nameće. Računare u ruke, potražite ove teme na forumima, na fejsbuk grupama upitajte članove za preporuke ili jednostavno pozovite svoje prijatelje ili poznanike koji su nedavno zvanično postali vozači na kafu i detaljno ispitajte o časovima, vožnji i o tome koliko su zadovoljni auto školom sa kojom su sarađivali.

 

Svakako da izbor auto škole ne treba napraviti isključivo na osnovu preporuka i tuđih iskustava. Posetite škole u kojima potencijalno planirate pohađati časove i polagati vožnju. U toku posete raspitajte se o sledećim stvarima: stručnosti i iskustvima zaposlenih instruktora, te stanju i modelima vozila koje auto škola poseduje.

 

Profesionalne auto škole trude se da svojim kandidatima izađu u susret organizujući časove u terminima koji njima odgovaraju. Pre nego napravite konačan izbor, proverite koliko su u određenoj auto školi fleksibilni povodom ovog pitanja. Cena je takođe faktor koji treba da utiče na Vašu odluku. Međutim, nemojte samo zbog niske cene izabrati određenu školu. Učenje veštine vožnje nije nešto na čemu treba štedeti po svaku cenu.

Saveti za polaganje vozačkog ispita

Nakon što je auto škola izabrana, Vaš put ka dobijanju vozačke dozvole tek počinje. Nekoliko godina unazad kod nas je donešen zakon koji je u mnogome promenio način polaganja ispita. Promenjene su cene polaganja, uvedeni časovi teorije, povećao broj časova koji se moraju pohađati, a samim tim i put do vozačke dozvole znatno produžio. Kako bi taj put učinili što kraćim i vozački ispit položili iz prve za Vas smo pripremili nekoliko korisnih saveta.

 

Savet broj jedan glasi: pohađanje časova vožnje i samo polaganje shvatite vrlo ozbiljno. Da, skoro da nema osobe koja je želela da položi vožnju a da u tome nije uspela. Međutim, zapitajte se iz kog puta? Neozbiljan stav kada je reč o polaganju vožnje nije dobar.

 

Savet broj dva: za svako testiranje priprema je veoma bitna – to važi i kada je u pitanju polaganje vožnje. Dobro utvrdite sve aspekte vožnje: teorijsko znanje, vožnju na poligonu, kao i vožnju na putu Dobro pripremljen kandidat siguran je u sebe, smireniji, a samim tim i bliže uspehu.

 

Instruktor vožnje je plaćen (i to Vašim novcem) da Vas nauči veštini vožnje, odgovori na svako Vaše pitanje i reši sve dileme koje Vas muče. Stoga naš treći savet je da se ne ustručavate da ga pitate bilo šta što Vam je nejasno. Znate kako kažu – glupa pitanja ne postoje.

 

Dan pred samo polaganje se opustite i naspavajte. Ako se niste naučili u tih par meseci koliko pohađate časove nećete ni u tom jednom danu. Na samo polaganje dođite 20-ak minuta ranije. Pokušajte da budete što smireniji i opušteniji. Ukoliko ste se dobro pripremili velike su šanse da ćete vozački ispit položiti iz prvog puta.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.