Procedura dobijanja vozačke dozvole – sve što treba da znate

...

03/08/2017

Jedan od važnijih koraka u životu svakog čoveka jeste upis časova vožnje. Ne samo zbog toga da biste ispunili želju nekom drugom ili se uklopili u društvene standarde, već zbog toga što je to veština koja će vam veoma služiti u životu. Pre nego što se odlučite da polažete vožnju, potrebno je da se dobro informišete o svim uslovima. Nakon toga treba proveriti i kućni budžet i ustanoviti da li do poslednjeg koraka možete da ispratite proceduru.

 

Na žalost, mnogi odustaju od polaganja vožnje, jer je čini se ona danas na neki način i luksuz. Međutim, svaki dinar koji budete uložili u polaganje vožnje će vam se sigurno isplatiti.

Možete početi sa časovima tek kada napunite 16 godina

Bez obzira kolika vaša želja za vožnjom bila, časove možete krenuti da vozite tek kada napunite 16 godina. Tako zakon kaže. Međutim, ne morate biti punoletni za polaganje, jer polaganje vožnje je dozvoljeno i sa 17 godina.  To znači da biste upisali časove potrebno je imate navršenih 16 godina i da imate ličnu kartu.

Sledeći korak – izbor dobre auto škole

Isključivo od vas zavisi koju ćete auto školu odabrati. Izbor auto škola je zaista veliki, ali isto tako ne bi trebalo upisati onu na koju prvo “naletite”. Verovatno će vas iskustva vama bliskih ljudi navesti koju da upišete. Naravno da je potrebno i da se malo raspitate kakva su oni imali iskustva u određenim auto školama, da biste i vi izabrali ono što vama odgovara.

 

Kada se odlučite koju auto školu želite, onda ćete se tamo i prijaviti, ali uz ličnu kartu. Ukoliko ste maloletni roditelji moraju poći sa vama. Ukoliko niste znali potrebno je da u auto školi potpišete ugovor, koji će vas obavezati na plaćanje, a zaposlene u auto školi na poštovanje određenih odredbi.

Na redu je odabir instruktora

Auto škola mora da bude profesionalna, a njeni zaposleni, a ponajviše instruktori odgovorni i iskusni. Već u auto školi birate ko će biti onaj ko će vam preneti svo znanje o vožnji. U auto školama postoji mogućnost da vam oni dodele instruktora, ali postoji mogućnost i da vi izaberete onog za koga mislite da će vam najviše odgovarati. Uglavnom većina i bira auto školu, zato što i poznaju instruktore i samim tim instruktori su ti koji možda najviše doprinose ugledu jedne auto škole.

Teorija i testovi

Pre nego što sednete u auto, trebalo bi da se susretnete sa teorijom. Instruktor će vam držati određeni broj časova, tačnije 40 časova u trajanju od 45 minuta i na taj način vas pripremiti za test. Neće biti dovoljno da samo prisustvujete časovima, već će biti potrebno i da dobro prostudirate literaturu i pripremite se za ispit. Nakon časova sledi ispit, odnosno test.

 

Ukoliko položite test, taj rezultat će vam omogućiti da u narednih godinu dana polažete vožnju. Ukoliko u tih godinu dana ne položite vožnju, morate ispočetka polagati i teorijske časove.

Test prve pomoći 

Pre nego što budete kompletan vozač, morate znati i kako da pomognete sebi i nekom drugom ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije u saobraćaju. Zato je dobro što je pre nekoliko godina uvedeno i polaganje prve pomoći. Obuka se uglavnom održava u Crvenom krstu ili u prostorijama auto škole. Traje do 8 časova. Pre polaganja treba da uplatite sumu od 8000 dinara.

Konačno – vožnja

Ukupno ćete voziti 40 časova uz prisustvo instruktora. U većini slučajeva kreće se od poligona, dok malo ne steknete određeni osećaj da ste u autu i osećaj za prostor oko sebe. Nakon toga kreće vožnja po gradu. Ne treba da brinete, već samo treba da slušate sve one savete koje vam govori vaš instruktor.

 

Već posle desetog časa shvatićete da vožnja i nije ništa strašno.

Poslednji test pred dozvolu – polaganje

Nakon provežbavnih 40 časova došlo je vreme da pokažete ono što ste naučili. Vožnja se uglavnom polaže u jutarnjim časovima. Potrebno je da položite prvo poligon, a zatim i sve ostalo. Ukoliko pravite sitne greške nećete pasti. Ali ukoliko napravite neku krupnu grešku, onda vam se smanjuju šanse da dobijete dozvolu.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.