Svet posle polaganja vožnje

...

28/08/2017

Dosta nas nije ni svesno da ima strah od vožnje dok sami ne sednemo da vozimo. Bez autoškole i instruktora da nas usmeravaju i govore šta da radimo. Okruženi vožačima koji uvek negde žure, sviraju i gledaju u svoje mobilne telefone. Sve to utiče da stvorimo strah od vožnje i zato odgađamo početak samostalnog korišćenja automobila. Značajno je i to što samim tim, mi sebe lišavamo slobode koja nam automobili pružaju. Sloboda da idemo gde god, kad god, da ne zavisimo od drugih. Ne zaboravimo i uštedu u vremenu. Svi razlozi zbog kojih smo u početku i otišli da polažemo vožnju.

 

Kao najveća greška koju većina vozača pravi jeste odlaganje sedanja u auto i korišćenje istog iz mnoštva razloga. Na našu sreću, postoji par saveta koji mogu pomoći u prevazilaženju tog strah nakon polaganja vožnje i uživamo u slobodi koju nam korišćenje automobila nudi.

Učini sebe komfornim u svom autu

Kako bi prebrodio strah od vožnje, neophodno je da tebi bude komforno u svom vozilu. To znači da kad sedneš u auto koji treba da voziš prvo namestiš sedište. Ako ti nije udobno, ne možeš da dohvatiš kočnicu ili nemaš prostora za noge, kako ćeš bez dodatnog stresa voziti?! Potom namesti retrovizor i ogledala kako tebi odgovara. Veži se, okreni ključ i spreman si za avanturu. Bitno je da zapamtiš da ti voziš odnosno upravljaš automobilom, a ne automobil tobom.

 

Šta ti još može pomoći jeste da zamoliš neku osobu sa višegodišnjim vozačkim iskustvom da sedi pored tebe i smireno ti govori gde grešiš i gde treba da pripaziš.

Vožnja, vožnja i samo vožnja

Drugi način na koji možeš da prevaziđeš strah pošto si završio sa polaganjem vožnje jeste da sedneš u auto i da neprestano voziš. Ne postoji džabe izreka praksom do savršenstva. I iskusniji vozači su bili uplašeni na početku. Ne zaboravi da su i oni stekli status ,,iskusniji vozač“ tek pošto su prošli stotine kilometara puta. Naravno, najbolje je u početku da ideš ulicma koje nisu prometne. Sporedni putevi su idealni.

 

Postepeno, kako stičeš rutinu možeš da pređeš na prometnije puteve, magistralne puteve, autoput pa gradska vožnja. Nikad nemoj smetnuti s uma da se niko nije naučen rodio i da samo stalnom vožnjom možeš pobediti neosnovani strah.

Kako da se ponašaš u saobraćaju

Na kraju, ali ništa manje bitno jeste ponašanje u saobraćaju. Tu se podrazumeva kako poštovanje saobraćajnih znakova i propisa tako i toleranciju prema drugim vozačima. Kako svi ljudi nisu isti, tako ni svi vozači nisu istu. Pravi dovoljna rastojanja između automobila ispred svog, vozi u dozvoljenim granicama i kreći se svojom stranom trake. Ukoliko ti neko trubi, a ti znaš da poštuješ saobraćajne propise, ne obaziri se. Propusti tog vozača. On žuri za sebe. Takođe, ako vidiš da je neko početnik, a ti imaš iskustva, strpi se. I ti si vozio sporo kad si prvi put izašao na prometnu ulicu.

 

I najosnovnije, isključi mobilni telefon. Ništa nije toliko bitno i hitno da ne može da sačeka par minuta dok ne staneš.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.