Kretanje po putu

...

21/06/2015

 

Prilikom kretanja po putu uočena je pojava da se kandidati ne kreću uz desnu ivicu kolovoza već uz razdelnu liniju, ovakvo kretanje se ne smatra pravilnim ukoliko ne postoje opravdani razlozi (rupe, oštećenja puta i sl.) i evidentiraće se kao greška.

 

Jedna od posledica navedenog načina kretanja je i pojava da kandidati preticanje biciklista i pešaka ne vrše na propisan način, odnosno radnju prolaženja pored ovih učesnika u saobraćaju ne smatraju obilaženjem odnosno preticanjem. Naime, kandidati smatraju da se kretanjem uz razdelnu liniju prestaje obaveza preduzimanja propisanih radnji za obilaženje i preticanje u odnosu na ove učesnike.

 

Savet: Vozite uz desnu ivicu kolovoza, svaku prepreku, kontejner, rupu, parkirano vozilo, pravilno obiđite vodeći računa na kompletne provere i ispunjenost svih gore navedenih elemenata i uslova za bezbedno obilaženje.

Ukoliko imate više saobraćajnih traka u smeru kretanja koristite desnu saobraćajnu traku. Ukoliko se krećete levom saobraćajnom trakom i pritom usporavate saobraćaj (vozila se kreću iza vas), dobićete 1 negativan poen u bodovnoj listi u rubrici kretanje po putu.

Bodovanje na vozačkom ispitu:

1. ukoliko se krećete uz razdelnu liniju a ne uz desnu ivicu kolovoza dobijate 1 negativan bod.

2. ukoliko se krećete levom saobraćajnom trakom u smeru kretanja i usporavate saobraćaj iza. dobićete 1 negativan bod.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.