Faktori rizika i mladi vozači

...

06/10/2017

Mladi vozači (starosti 17-25 godina) su najugroženija starosna grupacija na našim putevima. Pored naslednih faktora, na koje je nemoguće uticati, kao važni faktori izdvajaju se nedovoljno iskustva i sklonost ka brzopletosti, kao i nedostatak treninga u toku priprema za polaganje vožnje. Najčešći uzroci nesreća u kojima učestvuju naši mladi sugrađani, su stariji automobili sa manjom zaštitom od udesa, vožnja na vlažnim putevima po lepom vremenu, ili po kiši, magli, uski putevi u ruralnim područjima sa ograničenjem brzine od 60 km / h, krivine, posebno na seoskim putevima , udaranje na neki objekat na putu ili ulazak u jarak, vožnja pod uticajem nedozvoljenih supstanci.

Za mlade vozače je karakteristično da su neiskusni i zbog toga imaju loše procene u težim uslovima vožnje (loše vreme, slaba vidljivost, loše kvalitetno putno okruženje),usled čega najčešće dolazi do neadekvatne kontrole automobila (nesreće sa jednim vozilom, preklapanje, prevrtanje, napuštanje puta). Kako će se za volanom ponašati budući vozač uticaće faktori životnog stila (društvena vožnja naročito noću i vikendom, kada faktori kao što je alkohol i vršnjački pritisak utiču na to gde i kako mladi voze) i ekonomski faktori , koji dovode do toga da mladi vozači imaju jeftinije starije automobile koji im pružaju manje zaštite od povreda za razliku od novih automobila. Rešenje je informisati svakoga ko je položio vožnju o rizicima koji mogu iskrsnuti u toku vožnje. Neophodno je obezbediti strategiju za preduzimanje pozitivnih akcija da svi učesnici saobraćaja budu bezbedni i postaviti cilj da se mladima daju veštine, kojima grade kompetentnost, iskustvo i znanje, koje obezbeđuje minimiziranje rizika. Mladi ljudi su u opasnosti, jer je njihovo iskustvo nakon polaganja vožnje ograničeno, a kako bi stekli iskustvo koje im treba, oni moraju biti otvoreni za dodatno učenje nakon što su položili test.

Prednosti dobre obuke

Svakom polazniku škole za obuku budućih vozača, instruktori i predavači moraju da ulivaju poverenje. Upotreba savremenih metoda učenja, shvatanje da edukativni karakter posla u većini slučajeva mora da preraste u tutorstvo, da bi dao zadovoljavajuće efekte, treniranje i podučavanje u toku priprema za polaganje vožnje moraju da ukazuju na visoku stručnost odgovornih lica. Takvim pristupom i utiskom koji ostavljaju, oni polaznicima ulivaju poverenje i daju pozitivan primer. U novije vreme pojavile su se aplikacije za vežbanje vožnje i savladavanja neophodnog gradiva, i može se reći da su one prvi pokušaji, nakon čini se više decenija, da se u ovom segmentu razvoja društva, dođe do inovacija u edukativnom smislu. Moderniji i savremeniji pristup, je nešto što je potrebno svakom novom budućem vozaču.

Studije slučaja

Nedavno je urađeno istraživanje koje je za cilj imalo da se dobiju podaci o tome koliko su mladi vozači spremni nakon polaganja vožnje, da odgovore zahtevima posla u kom je neophodno da budete za volanom. 60% anketiranih poslodavaca smatra da trenutni sistem obuke i testiranja vozača nije adekvatan za pripremu mladih vozača za vožnju na poslu. Tri četvrtine anketiranih poslodavaca prijavili su da njihovi mladi zaposleni voze u situacijama koje nisu obuhvaćene trenutnim sistemom obuke, na primer za vožnju noću, ili u ledenim uslovima. Više od polovine anketiranih poslodavaca želi da uvede kvalifikaciju za post-test vožnje. Razvijanje sigurnijih stavova vozača, vožnja u različitim uslovima, povećana percepcija opasnosti i vožnja autoputem, neka su od glavnih pitanja koja bi poslodavci želeli da uključe.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.