Iskusni vozači savetuju kako na lak način savladati strah od vožnje i čime se voditi pri odabiru auto škole

...

16/01/2017

Svi oni koji tek kreću na časove obuke vožnje ili planiraju da krenu, imaju mnogo nedoumica, pa i strahova. Često brinu o tome da li će izabrati pravu auto školu koja će im dati kompletnu i potpunu obuku, da li će savladati početni strah od vožnje koji se kod mnogih javlja. Takođe, tu su razmišljanja da li će odnos sa instruktorom biti dobar i da li će on na pravi način uspeti da prenese znanje.

 

Sve su ovo sasvim normalna razmišljanja vozača početnika, i da bi baš njima olakšali taj važan korak u životu kao što je polazak na obuku vožnje, na ovom mestu prenosimo savete iskusnih vozača koji su sve to već prošli i koji će sigurno biti od koristi.

Osnovni problem – strah od vožnje

Ovo je jedan od najvećih problema sa kojima se susreću polaznici. Velika većina njih nikada nije sela za volan pre početka obuke, pa je i sasvim normalno da se kod nekih javi strah.

 

Iskusni vozači se slažu da je svaki početak težak, ali da će vremenom i početnici da se opuste i prevaziđu strah. I tu napominju da presudnu ulogu igra instruktor auto škole, koji mora svojim iskustvom, znanjem, i svakako smirenošću da na pravi način priđe polazniku i zajedno sa njim prebrodi taj strah. Mora da učini da se neiskusni vozač oseti opušteno i sigurno tokom vožnje, jer je to pravi put da sve prođe bez problema i na pravi način.

 

Uz to savetuje se konstantna vežba, jer ćete na taj način sticati potrebno znanje, pa ćete vremenom biti sve sigurni u sebe, opušteniji, skoncentrisaniji, što će doprineti i definitivnom gubitku početnog straha koji je postojao.

 

Nikako nemojte svaku grešku, kojih će u početku svakako biti doživljavati katastrofično, jer za to ne postoji nijedan razlog. Ne dozvolite da to negativno utiče na vas, jer ste na kraju krajeva došli u auto školu sa željom da naučite nešto novo. Iz grešaka učite, i videćete kako će se vremenom sve manje dešavati.

Odabir auto škole shvatite ozbiljno

Ovom poslu treba pristupiti na krajnje oprezan način, jer je to odluka koju treba doneti jednom u životu i zato je potrebno da bude prava. Ako odaberete pravu auto školu za vas, kompletna obuka i polaganje vožnje će proći bez problema i izbećićete sve sitnije probleme koji se mogu javiti, a koji bi negativno uticali na vas.

 

Naravno, pri odabiru auto škole, možete se voditi preporukama poznanika koji su već polagali vožnju, a iskusni vozači savetuju i da na internetu prikupite sve potrebne informacije koje vam mogu biti od koristi. Posebnu pažnju obratite na instruktore koji rade u određenoj školi, jer su to osobe sa kojima ćete provoditi najviše vremena u toku obuke i koji treba da vas na pravi način spreme da kasnije postanete ravnopravan učesnik u saobraćaju. A mi smo vam njihov značaj naveli i ranije u ovom tekstu, gde smo pisali koliki je značaj instruktora u suzbijanju početnog straha kod novih polaznika.

 

Kada se odlučite na važan korak kao što je obuka vožnje, budite odgovorni i posvećeni tome. Pažljivo slušajte instruktore, prihvatite svaku njihovu sugestiju i savet, jer je to pravi način da postanete siguran vozač.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.