Na šta sve treba da obratite pažnju ako ste vozač početnik

...

02/09/2016

Instruktori mnogih auto skola slažu se da, i pored dobro obavljene obuke, vozači početnici bez njih neretko zaboravljaju na instrukcije te prave greške u vožnji. Kako to i sa Vam ne bi bio slučaj, dajemo Vam spisak na šta sve treba da obratite posebnu pažnju.

Korišćenje kočnice

Vozači početnici neretko su nesigurni u prvoj godini vožnje. Naravno, auto skola ih je obučila kako se koristi kočnica, ali u pojedinim „stvarnim“ situacijama u saobraćaju nekada morate odlučnije i sigurnije pritisnuti kočnicu kako biste izbegli nezgodu.

 

To ćete moći da postignete jedino ukoliko ste u odgovarajućoj obući i ako Vam je sedište optimalno udaljeno od komandi, te vodite o ovome računa pre nego što pokrenete auto.

Upotreba migavaca

Paljenje migavaca pre skretanja ono je što često „zaboravljaju“ i iskusni vozači i jedan je od najvećih uzročnika lakših nesreća. Prilikom skretanja vozač mora makar malo da zakoči, a ako za to ne daje signal vozaču ispre sebe može lako da se desi sudar.

 

Zato instruktori auto skola upotoravaju da na ovo strogo pazite.

Držanje odstojanja

Preterano približavanje vozilu ispred možda deluje kao ušteda vremena, a zapravo je na drugom mestu uzroka lakših nezgoda koje mogu mnogo da koštaju. Zato, da ne se ne biste bezrazložno trošili, držite propisano odstojanje.

 

Stići ćete svuda na vreme i bez tog prelaska od nekoliko desetina centimetara.

Ponašanje pre sedanja za volan

Sigurno je i Vaša auto skola stalno podsećala na opasnost vožnje u alkoholisanom stanju, te na nju ne treba preterano trošiti reči. Ipak, koristan savet je i da nikako ne podležete pritiscima okoline, te da nikako ne vozite ako ste popili čašicu više.

 

Isto važi i za sedanje za volan onda kada ste gladni ili nenaspavani, jer i jedno i drugo stanje značajno remete koncentraciju. Znate i sami da Vas i najmanja nepažnja može mnogo koštati.

Korišćenje telefona

Ovo je greška koju najčešće prave iskusni vozači, te zato morate strogo voditi računa.

 

Naime, instruktori auto skola slažu se da je ovo najčešća pojava na ulicama u našoj zemlji, koja itekako može koštati svakoga ko je napravi. Telefoniranje ili kucanje poruka odvlači pažnju koja treba da bude posvećena vožnji, te nikako to nemojte činiti.

 

Otvorite „četvore oči“ i ako u retrovizoru primetite da to radi vozač iza Vas, te se dobro skoncentrišite.

Brza vožnja

Poštovanje ograničenja se strogo kažnjava, ali i pored plaćanja kazni ne bi trebalo da vozite brže od propisanog.

 

Naime, neretko se dešava da žurba probudi potrebu za vožnjom iznad ograničenja, što je razumljivo, ali se treba kontolisati i na vreme setiti svih mogućih opasnost. Nemojte sebi dozvoliti gaf na početku vozačke karijere.

Strah od vožnje

Ako se i dalje pomalo plašite volana, savet je da nađete koja auto skola nudi dodatne časove, jer se samo praksom možete osloboditi ove psihičke prepreke

 

Vežbajte što više možete i idite makar i nakraća putovanja svojim autom, sa nekom osobom od poverenja koja Vam neće čitavo vreme pričati o potencijalnim greškama, kako biste se opustili i istovremeno osećali sigurno.

 

I, naravno, uživajte u vožnji!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.