Krećete na časove vožnje? Sve što treba da znate pre početka

...

24/08/2016

Odlučili ste se da upišete vožnju? Čestitamo!

 

Sada ćete sigurno mnogo lakše moći da obavljate svakodnevne poslove, a izlazak u grad više neće morati da trpi jer nemate prevoz ili novac za taxi. Razdaljine Vas više neće preterano interesovati, a samostalna nabavka u supermarketu ili prevoz dece postaće za Vas mačji kašalj.

 

Svaki početnik se obavezno suočava i sa nekim nedoumicama, od početnog straha do izbora auto skole, a mi smo tu da sve ove poteškoće ublažimo i rešimo.

Kako se bira auto skola

Velika ponuda auto skola u svakom gradu bi, reklo bi se, bila veoma jednostavna za izbor one prave. To, međutim, nije tako lako.

 

Kako biste izbegli klasične početničke greške, predlog je da se ne povodite time što je određena auto skola jeftina ili je blizu Vaše kuće ili stana. Naprotiv, trebalo bi da Vaš izbor bude ona auto skola koja ima najviše preporuka na internetu ili od onih Vaših poznanika/prijatelja/rođaka koji su je pohađali i bili zadovoljni njenom uslugom.

 

Takođe, nemojte dozovliti ni da Vas cena povede. Jeftino Vas može i skuplje koštati, pogotovo ako budete morali da nađete drugu auto skolu u kojoj ćete uzeti dodatne časove ako prvom niste zadovoljni. Raspitajte se i kakvi su instruktori i obavezno izvozajte propisan broj časova – ne dozvolite da Vas prevare, jer je ovo ujedno i zakonski prekršaj.

 

Ako niste sigurni koja auto skola sa Vašeg užeg izbora u potpunosti odgovara Vašim željama, idite u svaku, kako biste sagledali i prostor i ljude koji tu rade. Profesionalci se pre svega prepoznaju po tome što će Vam dati odgovor na baš svako Vaše pitanje.

Kako da savladate strah od vožnje

Ako se plašite da sednete za volan, gledajte da odabrana auto skola ima instruktora sa iskustvom koji je ujedno i pažljiviji prema polaznicima. Često se dešava da instruktori budu previše kritični i netaktični, ali čak i ako Vam takav „zapadne“, trudite se da njegove opaske shvatate kao savete i sugestije, a ne da ih primate k srcu.

 

U vežbi leži put do svakog savršenstva, pa će tako biti i sa Vama. Što više vremena budete provodili za volanom sve više ćete se oslobađati. Svaki početak je težak, a onaj u vožnji naročito, ali kada ga jednom prebrodite sigurni smo da ćete uživati.

Kako da izbegnete najčešće greške

Jedna od najčešćih grešaka vozača početnika jeste dolazak na časove u neudobnoj ili obući na štiklu. Pre nego što Vam Vaša auto skola skrene pažnju na ovu poteškoću, predupredite je time što ćete dolaziti u nekim udobnim patikama, na primer, čiji đon će Vam pružati mogućnost osećaja.

 

Nemojte brzati i paničiti, i trudite se da sve radnje usvajate postepeno i skoncentrisano. Biće Vam sigurno pomalo nelagodno da odjednom obavljate više stvari, ali to će Vam veoma brzo postati rutina. Setite se kako je bilo dok ste učili da vozite bicikl ili da plivate, i usvajajte jednu po jednu stvar lagano, ne ljuteći se na sebe zbog napravljenih grešaka.

 

U vožnji treba da uživate, te se slobodno opustite. Srećno!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.