Kako da pobedite strah od vožnje

...

17/08/2016

Odmah pošto se napusti auto skola i dobije vozačka dozvola, mnogi vozači više ne sedaju za volan. Najčešće su to u pitanju žene, koje se plaše ili vožnje ili kritika, te ostavljaju svoju ispravu da skuplja prašinu.

 

Nemojte dozvoliti da Vam se ovo desi. Svaki početak jeste težak, pa tako i onaj u vožnji. Imajte neprestano na umu da, kad ste mogli da položite vožnju, možete i da vozite i da budete dobar vozač.

 

Potrudite se, pre svega, da budete praktični. Vožnja će Vam svakako trebati u mnogim situacijama, i nećete morati tada da čekate nekog drugog da Vas poveze, dok će svakodnevne poslove biti mnogo lakše obaviti u automobilu.

 

Strah od vožnje može se prevazići na različite načine, a evo i onih najvažnijih.

Vežbom do savršenstva

Lepo kaže stara poslovica da se niko nije naučen rodio. Svaka auto skola pružiće Vam znanje, ali sigurnost u vožnji morate steći sami, i to praksom.

 

Najpre, čim dobijete dozvolu počnite da vežbate. Krenite od predgrađa gde su ulice mirnije, pa pređite u centar grada i na zahtevnije puteve. Stručnjaci kažu da se iskustvo najbolje stiče kada se upustite u međugradsku vožnju, koja se može ispostaviti i kao lakša nego što ste je zamišljali.

 

Ako je Vaš auto skola imala jedan tip automobila na kome ste učili, a Vi posedujete drugi model, nemojte odustati. Naviknite se na ovaj auto, i pokušajte da savladate sve njegove karakteristike. Izbegnite ovako jedan od najčešćih izgovora koji daju novopečeni vozači, jer Vam se neće stalno ukazivati prilika da vozite tip automobila koji je imala baš Vaša auto skola.

 

Strah se, tvrde psiholozi, može prevazići jedino ako se često nalazimo u situaciji koja nas plaši, ali koja iznova potvrđuje da ono od čega strahujemo nema šanse da se dogodi. Tako ćete i Vi – što se češće budete nalazili u vožnji, tako će vremenom i strah od iste bledeti, dok ćete ujedno dokazati sebi da Vi to možete.

Ne obraćajte pažnju na kritike

Nemojte da obraćate pažnju na kritike bilo koje vrste. Poznato je da se svaka auto skola potrudi da dobro nauči vožnji baš svakog svog vozača, ali onda kada se sedne u auto sa prijateljem, roditeljem, rođakom, mužem i slično, dešavaju se velike kritike.

 

Ako Vas prati u prvim danima neko od iskusnih vozača iz Vašeg okruženja, kritike će biti neminovne, ali se Vi potrudite da ih ne shvatite lično. Naprotiv, okrenite se konstruktivnom doživljaju, te ih razumevajte samo kao smernice pri vožnji.

 

Nemojte da se uzbuđujete ni ako Vam drugi vozači trube. Dok ste učili, auto skola je postavila svoj znak na auto i sigurno drugi nisu imali priliku da negoduju, ali se sada može desiti da Vam to zasmeta.

 

Ostanite hladne glave i ne paničite, jer onaj ko nema dovoljno strpljenja u vožnji sasvim sigurno nekuda žuri i dovodi sebe u potencijalnu opasnost, a to nikako nije ono što Vama treba.

 

Vi se, sa druge strane, naoružajte strpljenjem i nemojte da odustajete, jer ako ste uspeli da položite vožnju, to je siguran znak da ste na dobrom putu da postanete i odličan vozač.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.