Najčešće greške vozača automobila

...

10/08/2016

Iskusniji vozači automobila mogu praviti i veće greške od početnika, koje je auto skola sveže obučila i koji su u vožnji još uvek pomalo napeti, pa samim tim i oprezniji.

 

Kako biste predupredili opasne situacije, a pogotovo ako neke od navedenih grašaka i sami nesvesno pravite, savetujemo Vam da što pre promenite svoje ponašanje u vožnji.

 

Sledeći spisak napravili su instruktori auto skola, koji najviše vremena i provode u/posvećeni vožnji.

Prekoračuje se dozvoljena brzina

Određeni nivo brzine nije bez razloga postavljen na određenim saobraćajnicama ili na putevima u gradu, te se uvek savetuje da se u isto ne uverite na teži način.

 

U redu, žurite, i to je potpuno jasno. Ali prekoračena brzina neretko dovodi i do veoma opasnih situacija, i to pogotovo u gradu, kada ne znate da li će Vam odnekud istrčati pešak, pas, da li će se biciklista pojaviti slučajno iz sporedne ulice…zato morate misliti i na svoju i na tuđu bezbednost u saobraćaju, te je uvek savet da poštujete propise, ma koliko Vam oni bili dosadni ili Vas usporavali.

Ne uključuju se migavci

Jedan od najčešćih uzročnika lakših saobraćajnih nesreća u gradskoj vožnji jeste neuključivanja migavaca.

 

Kako Vas auto skola uči da obavezno morate dati signal o svom kretanju drugim vozačima, ako isto ne učinite može se desiti da samo mala nepažnja vozača iza Vas dovede do lančanog sudara koji Vas može skupo koštati.

Koriste se slušalice i mobilni telefon

Sve što odvlači pažnju u toku vožnje može biti izuzetno opasno. Tako se korišćenje mobilnog telefona ili kucanje poruka u vožnji može manifestovati tako što vozač naglo koči, skreće i uopšte menja pravac kretanja, jer ne postiže da obavlja dve radnje odjednom.

 

Slično važi i za glasno slušanje muzike, bilo na slušalicama ili bez njih. Jak zvuk remeti koncentraciju, dok Vas istovremeno može sprečiti da čujete neke zvuke spolja koji mogu biti presudni za Vaše snalaženje u saobraćaju.

 

Zato je uvek savet da izbegavate navedeno, a ako baš morate da koristite telefon, napomenite da ste u vožnji ili parkirajte automobil pa razgovarajte, kako ne biste doveli i sebe i druge učesnikr u saobraćaju u opasnost.

Ne drži se odstojanje

Jedna od najčešćih grešaka iskusnih vozača koju ističu instruktori auto skola jeste mala razdaljina među vozilima u gradskom saobraćaju. Kako vozači najčešće žure, oni i milimetar pomaka doživljaju kao uštedu vremena, koja može biti izuzetno fatalna, ako ništa drugo po novčanik.

 

Ovo posebno može predstavljati problem prilikom zaustavljanja ispred semafora, jer se ne zna da li će vozač ispred Vas naglo zakočiti ili će dodati gas, te uvek vodite računa da držite dovoljno odstojanje.

Ne obraća se pažnja na pešake i bicikliste

Iako auto skola nauči svog polaznika da zastane ispred pešačkog prelaza, u praksi se to zaboravlja, te bahati vozači često jure preko pešačkih prelaza i ne propuštaju pešake. To može biti posebno opasno onda kada pešaci prolaze iza autobusa ili trolejbusa parkiranog na stanici, te ukoliko brzina nije prilagođena i ukoliko se ne poštuje stajanje ispred pešačkog eto ozbiljnog problema.

 

Slično važi i za bicikliste, kojih ima u sve većem broju na ulicama, i koji se takođe i sami mogu neodgovorno ponašati, tako što će se, primera radi, provlačiti između automobila sa obe strane. Iako je njihova vožnja za njih najopasnija i pre svega njihov rizik, morate i Vi kao vozač voditi računa kako ne biste bili u problemu.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.