Važni saveti za vozače – početnike

...

05/08/2016

Tek što ste dobili svoju vozačku dozvolu? Čestitamo! Sada možete zaboraviti na dosadan gradski prevoz, plaćanje taxija i duge šetnje do i od kuće.

 

Ipak, kako nemate dovoljno iskustva u vožnji, može se desiti da napravite greške koje se takođe mogu ispostaviti kao fatalne po Vas i Vaše saputnike. Zato smo za Vas pripremili spisak saveta kako da se ponašate pre i tokom vožnje, kako da kočite i koristite kvačilo, menjač i volan.

 

Iako svaka auto skola, naravno, uči svoje polaznike svemu navedenom, može se desiti da u odsudnim trenucima zaboravite na sve navedeno, te evo i predloga kako da Vam isti pokreti zaista postanu rutina.

Preporuke za ponašanje pre i tokom vožnje

I škola u koju ste išli i auto skola u kojoj ste pohađali časove vožnje sigurno su Vam bezbroj šuta skrenuli pažnju da u automobil ne ulazite pod dejstvom alkohola, te da posebno vodite računa o tome da ne budete previše umorni kada sedate za volan.

 

Naravno, teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Neminovno će se desiti da ipak morate da vozite i nenaspavani, a kada popijete čašicu više ispostaviće se da Vam nije ostalo novca za taxi i da društvo treba razvesti kućama.

 

Moramo Vam skrenuti pažnju da najveći broj saobraćajnih nesreća upravo proizilazi iz gore navedenih situacija. I onda kada Vam se čini da možete voziti, ako niste trezni i odmorni mogu se desiti situacije u kojima nećete blagovremeno reagovati. Dovoljne su nekada i sekunde nepažnje da se ispostave kao fatalne.

 

Stoga je savet da rizikujete i da se prijatelji naljute na Vas, ali nikako da rizikujete sopstveni ili tuđi život. Zato je uvek bolje kad malo popijete da naručite taxi ili da se prošetate do kuće. Kako je, uostalom, bilo dok niste imali vozačku dozvolu?

Kočenje je važno

Svakako, kočenje je jedna od glavnih radnji u vožnji. Svaka auto skola i ističe i posebno uči ovom segmentu, ali je bitno ostati hladne glave i u onim kritičnim momentima kada je kočenje presudno.

 

Stručnjaci zato predlažu da Vam sedište uvek bude namešteno na dovoljnoj udaljenosti od kočnice, da nikako ne vozite u štiklama ili neudobnoj obući, kako biste mogli da pritisnete kočnicu do kraja, kao i da kočite snažno i samouvereno. Vožnji uvek pristupajte skoncentrisani i hladne glave.

Kotišćenje kvačila, menjača i volana u vožnji

Mnogi stručnjaci se slažu da nakon što auto skola obuči mladog vozača vožnji on pronalazi sopstveni „stil“ u vožnji i polako zaboravlja pravila, koja tu i jesu upravo zbog njegove bezbednosti. Zato mnogi mladi vozači podižu ruke sa volana kada motaju, umesto da im šake stalno budu na volanu. Takođe, njihov položaj bi trebalo da bude kao položaj kazaljki na časovniku koje pokazuju 10 i 10, nikako 9 i 15.

 

Dalje, ne treba držati ruku na menjaču dugo pre nego što promenite brzinu – naprotiv, ruke moraju biti na volanu, te se desna ruka na volan mora i vratiti odmah po promeni brzine.

 

Kvaćilo nikako ne bi trebalo pritiskati bez preke potrebe, posebno ne u delovima vožnje koji Vas vode nizbrdo, jer ćete tako samo ubrzati svoj automobil i potencijalno dovesti sebe i svoje saputnike u opasnost.

 

Srećan put i uživajte u vožnji!

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.