Pravilna obuka vozača u auto skolama

...

25/11/2016

Vaša buduća vozačka karijera u mnogome zavisi od pravilnog odabira auto skole. Tačnije, od instruktora koji rade u istoj, od njihove mogućnosti da prenesu znanje na Vas, odnosno, da usade pravila ponašanja prilikom vožnje. Ne može svaka auto skola ovo da Vam omogući, a tako ni svaki instruktor.

 

Kada budete birali svoju auto skolu obratite pažnju na nekoliko bitnih koraka. Među njih spada kvalitet same auto skole, prolaznost kandidata i koliko su instruktori iskusni, i kada se i kako održavaju praktični i teorijski časovi. Tek kada sve ovo uskladite – znate da se odabrali onu pravu, Vama odgovarajuću auto skolu.

Ciljevi teorijske obuke u auto skolama

Treba napomenuti da se vožnja automobila ne zasniva samo na Vašim mogućnostima upravljanja istog. Učenje kako se vozi automobil, kao i sva važeća pravila saobraćaja za Srbiju se uče na teorijskim časovima u auto skolama. One su te časove tako koncipirale da se nauče svi saobraćajni znaci, da naučite ko kada ima prednosti i da se snađete u svim situacijama u kojima se budete našli tokom kraće ili duže vožnje.

 

Kasnije, sve ono što budete učili na praktičnom delu vozačkog ispita – učite i na teorijskom. To, na primer, obuhvata pravilo desne strane, kako se koristi volan, kvačilo i kako kočnica. Sadašnje moderne auto skole sve to mogu da prikažu i objasne na projektorima, pa će kandidatima biti mnogo lakše da shvate kako se to zapravo izvodi.

 

Sve u svemu,  krajnji cilj teorijske obuke u auto skolama je taj da Vas nauči svim mogućim zamršenim i manje zamršenim situacijama na koje možete da naletite tokom vožnje.

Praktična obuka u auto skolama

Već tokom prvih teorijskih časova, budući vozači, za sada još kandidati dobijaju svog instruktora, s kojim će provesti između 20 i 40 časova na „terenu“. Šta to podrazumeva?

 

To je praktična obuka, odnosno vožnja određenog automobila, koji je tako konstruisan da i suvozač, odnosno Vaš instruktor može delimično da upravlja. Na ovim časovima ćete Vi zapravo naučiti kako da vozite. Tu ćete prvenstveno naučiti pravilno podizanje papučice kvačila, što je i najčešća greška većine kandidata. Pored toga, uz slušanje motora, Vama će instruktor iz auto skole objasniti kako se koristi menjač. Menjač ne smete previše da silite, ali ne smete ni da ga dodirujete samo.

 

Prosto, na instruktoru je da Vam objasni kako se pravilno koristi menjač. Praktičan savet je taj da ne sme motor Vašeg automobila previše da briju, kada se to desi – to je siguran znak da se nalazite u pogrešnoj brzini. Onda se uči pravilno držanje volana, o kome ste već učili na teorijskom delu, kao i skretanja u levo i desno, i ko kada ima prednost, ukoliko nema semafora. A negde pri samom kraju obuke u praktičnom delu ćete naučiti i kako se pretiču, tj. obilaze druga vozila i kako se to zapravo izvodi. Sve ovo obuhvata glavne ciljeve obuke u auto skolama, uz, naravno, sigurnost, što svakako mora da predstavlja prioritet svakom vozaču i svakom instruktoru.

 

Ne smete žuriti, i uvek budite staloženi i smireni na časovima vožnje.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.