Značaj dobrog instruktora vožnje

...

01/12/2016

Verovatno Vam se mnogo puta do sad desilo da ste naleteli tokom vožnje na ljude za koje ste se zapitali „Ko ih je uopšte učio da voze“ ili „Ko im je uopšte dao vozačku dozvolu“. Kako bi što manje bilo takvih neugodnih situacija i neprijatnih momenata – dobar, kvalitetan i iskusan instruktor vožnje je od krucijalnog značaja. On kao neko ko će u Vas uliti veštinu vožnje – mora da bude smiren i staložen čovek, a nikako nervozan, brzoplet i zauzet mnogim drugim poslovima – a ne onim čime treba.

 

Tako da, pored Vašeg talenta, tu je i kvalitet instruktora iz auto skole koji će se tokom časova vožnje baviti sa Vama.

Smirenost i staloženost instruktora

Navedeno je da su ove karakteristike instruktora iz auto skole za koju ste se odlučili veoma značajno. Zašto? Zamislite situaciju da je Vaš instruktor izleteo iz auto skole nervozan, došao do Vas, a usput Vi vidite da je izrazito nervozan – na šta bi taj čas vožnje ličio? Da li biste Vi išta taj dan naučili i da li biste želeli da svaki Vaš čas bude toliko ubrzan, nepraktičan i zapravo besciljan? Verovatno je odgovor – ne. Upravo iz takvih razloga auto skole moraju da imaju instruktore koji će biti ujedno i dobri pedagozi, iako oni, za razliku od školskih profesora, ne moraju da imaju pedagoške ispite na svojim fakultetima.

 

Jednostavno, auto skola mora precizno da odabere svoj stručni kadar  i da vodi računa da to budu mirni i staloženi ljudi. Treba se voditi računa i o mogućnostima polaznika. Nema istu mogućnost učenja osamnaestogodišnjak kao onaj od četrdeset godina. Zato, instruktor mora da prilagodi mnogo toga – kako bi polaznik na kraju uspešno položio oba dela vozačkog ispita – kako pismeni tako, a tako i onaj praktični – odnosno, vožnju.

Uz kvalitetnu auto skolu automatski ide i kvalitetan instruktor vožnje

Kada birate određenu auto skolu, sigurno gledate i kakav je kvalitet instruktora vožnje. To svakako mora da Vam predstavlja jedan od prioriteta prilikom odabira auto skole. U većini slučajeva to i bude tako, međutim, za odabir je potrebna detaljna analiza čitave auto skole, pa u tom slučaju, nemojte da žalite vreme nego lepo polako krenite da istražujete. Pored kvalitetnog instruktora – pogledajte koliki je procenat prolaznosti i kako i kada se održavaju časovi, jer sve to morate da prilagodite i sebi, a posebno svom poslu ako ga imate u trenutku kada želite da krenete u auto skolu.

 

Pored svega, nekako instruktor vožnje je uvek u prvom planu. Oni prvi koraci i prvi saveti koje čujete od njega – najčešće Vam i ostaju tokom čitave vozačke „karijere“. Dobar instruktor će sa Vama da uspostavi prijateljski odnos i delovaće na Vas krajnje umirujuće. Nikada neće podići svog glas i nikada Vas neće ukoriti kao neki profesor u školi. Pored toga što je instruktor kvalitetan pedagog, on mora da bude i solidan psiholog. Nije svaka osoba identična i ne može svaka da uči na identičan način. Trudiće se da Vam pokaže i dokaže na najboljim primerima šta se i kako radi, a šta i kako treba izbeći.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.