Vozači početnici postavljaju pitanja – mi odgovaramo

...

08/12/2016

Konačno ste doneli odluku da naučite da vozite automobil, izabrali odgovarajuću auto skolu, prošli kompletnu obuku, položili teorijski i praktični deo i dobili toliko željenu vozačku dozvolu. Čestitamo, jer ste zaista uradili veliku stvar. Sada kada imate dozvolu da vozite auto, javljaju se neke druge nedoumice i pitanja na koja su iskusni instruktori auto skola uvek spremni da daju odgovore.

 

Na ovom mestu ćemo se pozabaviti sa par najčešće postavljanih pitanja.

Koje su to najćešće greške u vožnji i kako da ih izbegnem?

Kao što ste verovatno često slušali prilikom obuke u auto skoli, držanje odstojanja između automobila je jedna od najvažnijih stvari i česta greška koja se pravi i koja može da izazove neprijatnosti. Bilo da se radi o čekanju na semaforu, ili ste upali u saobraćajnu gužvu, propisano odstojanje morate držati. Na taj način ćete preduprediti mnoge neprijatne situacije koje mogu nastati usled naglog kočenja vozila ispred vas, na primer, jer ćete imati dovoljno vremena da i vi reagujete.

 

Takođe, instruktori u auto skolama napominju da je jedna od stvari koja zna da izazove problem u saobraćaju nedovoljno snažno korišćenje kočnica u nekim situacijama koje iako deluju bezazleno, znaju da prerastu u manju nezgodu. Tu je najbitnija koncentracija, kao i uvek u toku vožnje, i smirenost. Isto tako, nošenje udobne obuće je još jedan koristan savet, jer ćete na taj način imati potpun osećaj kada pritiskate papučice svog automobila.

Vožnja kućnog ljubimca – da li je bezbedno?

Imate kućnog ljubimca i posle nekog vremena ste se odlučili da ga povedete sa vama na put. To naravno možete raditi, samo pre svega bi bilo pametno da sledite par saveta kako bi ta avantura protekla bez problema.

 

Savetuje se da vašeg kućnog ljubimca vozite na početku vozite na nekim kraćim relacijama, kako bi se oni navikli na vaš automobile i vožnju u njemu. Takođe, dobra odluka je korišćenje posebne nosiljke koja će u mnogome olakšati prevoz, a savet je da ljubimac kući neko vreme provede u toj nosiljci kako bi se navikao na nju.

 

Naravno, pre polaska na put ljubimca treba nahraniti i sa sobom obavezno poneti i vodu. Morate sve uraditi da kada sednete u automobile budete kompletno koncentrisani na put ispred sebe i da vam ništa ne odvlači pažnju.

Pripremam se za put u inostranstvo, da li treba na nešto posebno da obratim pažnju?

Osnovna stvar pre kretanja na put u inostranstvo je priprema dokumentacije koja je potrebna, kao i neophodnih stvari koje morate imati u svom automobilu.

 

Pored pasoša i vaše vozačke dozvole, morate se informisati da li država u koju putujete zahteva međunarodnu vozačku dozvolu koju morate izvaditi. Uz to, osiguranje i SRB nalepnica su obavezni.

 

Informišite se šta tačno od opreme je potrebno da imate u svom automobilu. Pored standardnog prsluka, trougla, kompleta prve pomoći, i sijalica, u nekim državama je potreban i aparat za gašenje požara, tako da morate biti spremni.

 

Takođe, savet je da se pre puta što bolje upoznate sa deonicama koje ćete preći i na taj način predupredite brojna potencijalna iznenađenja na koja možete naići.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.