Odlučili ste da krenete na obuku vožnje? Spremite se na pravi način

...

14/12/2016

Odluka da polažete vožnju je veoma bitna i sa sobom nosi i odgovornost da ceo taj proces odradite bez problema i na što bolji način. U taj proces ćete uložiti svoje vreme, svoj novac i naravno da treba da uradite sve što je do vas da na što efikasniji način dobijete dozvolu.

 

Ceo proces obuke vožnje za neke može biti i stresan, što potvrđuju i oni koji su prošli kompletnu obuku i polaganje vožnje u auto skolama. Naravno instruktori su tu da vas kroz ceo taj proces vode i da vam svojim iskustvom, kao i profesionalnošću, pomognu da sve to lakše prođete.

 

Mi vam u ovom tekstu dajemo neke korisne savete kako da 40 časova teorijske obuke i isto toliko časova praktične obuke iskoristite na najbolji mogući način i da bez problema položite i završni ispit i tako izbegnete dodatni stres i dodatne finansijske izdatke.

 

Napominjemo da ćete proći obuku i za pružanje prve pomoći i da je to takođe jedan od testova koje morate položiti na putu ka svom cilju, dobijanju vozačke dozvole.

Na samom početku – napravite pravi izbor auto skole

Izbor auto skole na prvu loptu moe delovati kao laka odluka, savetujemo vam da joj ne pristupate tako. Od te vaše odluke u mnogome zavisi kako će teći obuka i svakako da pogrešan izbor kasnije može rezultirati nekim nepredviđenim izdacima koji podrazumevaju uzimanje dodatnih časova, kao i gubitkom dragocenog vremena koje ste mogli utrošiti na nešto drugo.

 

Zato, kada birate auto skolu, nemojte se voditi cenom kao ni njenom blizinom od vašeg doma. Pre svega istražite koja auto skola će da vam pruži najbolju uslugu. Poslušajte preporuke i komentare onih koji su već polagali vožnju. Od njih ćete čuti korisne informacije i moći ćete da steknete utisak šta od konkretne auto skole možete da očekujete.

Teorijski deo

Obuka traje 40 teorijskih časova i nakon nje sledi polaganje ispita.

 

Veoma je važno da sa velikom pažnjom prisustvujete svakom času, jer ćete na taj način u mnogome olakšati sebi. Takođe, koristite i online testove preko kojih ćete moći da proveravate svoje znanje i na pravi način se pripremite za krajnji ispit. Što više budete vežbali i što više budete obnavljali materiju, bićete sigurniji u sebe, što će biti od izuzetne koristi na ispitu.

 

Na ispitu budite oprezni, jer postoje pitanja koja zahtevaju i više od jednog odgovora, tako da je najsigurnije da učite sa razumevanjem. U tom slučaju za vas neće biti problema.

Praktični deo

Kao i kod teorijskog dela, praktična obuka takođe traje 40 časova. Izuzetno je važno da odvozite svih 40 časova, jer je to optimalan broj časova tokom kojeg ćete steći neophodno znanje i sigurnost da položite krajnji ispit.

 

Sasvim je normalno da na početku praktične obuke osećate strah, jer je to prvi put da sedate za volan. U takvoj situaciji instruktor igra presudnu ulogu i on će vam pomoći da se opustite. Ovde se vraćamo na izbor auto skole gde ćete vršiti obuku i koliko je on zaista važan. Raspitajte se sa posebnom pažnjom o instruktorima auto skole koja vas interesuje jer je njihova uloga najznačajnija u kompletnom procesu obuke.

 

Krajnji ispit se sastoji od vožnje na poligonu i vožnje sa drugim učesnicima u saobraćaju.

 

Budite uporni, disciplinovani i slušajte savete instruktora. Tokom obuke, ako i na sam ispit, dolazite u udobnoj odeći i obući, a uvek neka vam pri ruci bude i flašica vode kako bi se osvežili.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.