Pre upisivanja časova vožnje treba da znate ovih pet stvari

...

17/03/2017

Nikada nije kasno odlučiti da upišete časove vožnje i naučite da vozite. Ta veština će vam i te kako značiti u životu i sigurno će ga u mnogome olakšati. Uglavnom se većina odlučuje da polaže vožnju neposredno pred punoletstvo. Možda je tada i najbolji period, jer srednjoškolci uglavnom imaju najviše vremena. Što ste stariji imate više obaveza, ali i tada uvek možete jedan period posvetiti učenju ove veštine.

 

Bilo kako bilo, kad god se odlučite za polaganje vožnje, morate na umu imati nekoliko veoma važnih stvari.

Nemojte pokušavati da vozite bez prisustva instruktora

Ako mislite da ćete bolje naučiti ukoliko pre časova vožnje vi provozate nečiji auto, onda se vrlo varate. Ne samo što ćete pogrešno od starta naučiti neke stvari, nego postoji mogućnost i da se povredite usled neiskustva. Ne zaboravite da je vožnja automobila bez dozvole kažnjiva zakonom. Instruktor je neko ko zna kojim postupkom treba krenuti i na koji način vas pripremiti na ono što sledi. Takođe, instruktor ima komande u autu koje mogu preduprediti nemile događaje, dok to vaš prijatelj ili poznanik sa kojim želite da probate da vozite nema.

 

Zato, najpre zbog vaše bezbednosti, a onda i ostalih stvari, nemojte rizikovati i naučite najbolje da vozite, ali postupno i pravilno.

Informišite se o pravilima, zakonima

Pravila se stalno menjaju, ako i zakoni. U trenutku kada želite da naučite da vozite i polažete vožnju, najpre bi trebalo da se informišete kakva je tačna procedura i šta će vam sve biti potrebno. Naravno, ovo je bitno da biste znali i koliko novca da izdvojite, ali i kako biste znali koliko vremena da posvetite.

 

Isto tako, važno je da se informišete o svim sitnicama, jer ćete na taj način moći da poštujete sva ona pravila, koja slede nakon dobijanja vozačke dozvole.

Izaberite auto skolu sa iskustvom

Za sve što tek treba da naučite u životu, potreban vam je dobar učitelj. Ukoliko se odlučite za auto skolu, koja iza sebe ima godine i godine iskustva, onda će vam utoliko lakše biti da primite i kasnije primenite stečena znanja. Naravno, ne zavisi stručnost jedne auto skole samo od godina njenog postojanja, već i od toga na koji način je posvećena kandidatima i brizi o njihovoj bezbednosti. Najbolje bi bilo da se kod vaših poznanika raspitate koje je to škola najbolja u vašem gradu.

 

Takođe, možete i sami da pretražujete na internetu auto skole i da na osnovu nekih informacija i sami zaključite koja je najbolja. Naravno, pored iskustva i stručnosti, važno je da auto skola ima profesionalne i pažljive instruktore, koji će moći da vam se posvete.

Upoznajte instruktora/instruktorku pre vožnje

Nakon izbora škole, sledi izbor instruktora. Ukoliko instruktora ili instruktorku poznajete od ranije, verovatno ćete se odlučiti i da vozite časove kod njega ili nje. Ako ipak ne poznajte nikog iz određene auto skole, onda će vam verovatno zaposleni preporučiti nekog.

 

Najbolje bi bilo kada biste pre časove porazgovarali sa instruktorom, pitali ga sve što vas zanima i na neki način procenili. Zbog čega? Jako je bitno da vam instruktor odgovara, jer ćete sa njim provoditi određeno vreme i slušati njegove savete.

Pitajte sve što vas zanima

Pre nego što sednete u auto trebalo bi da sve vaše nedoumice i pitanja podelite sa nekim iz auto škole, a najpre sa vašim instruktorom. Sve što vas zanima, sve što smatrate da je i glupo pitanje ili nepotrebno, za svaki slučaj – pitajte. To će vam pomoći da se u neku ruku oslobodite i straha koji imate.

 

 

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.