Saveti i kriterijumi za izbor odgovarajuće auto skole

...

23/02/2017

Odlučili ste da polažete vožnju. Svakako da iz svojih časova vožnje želite da izvučete maksimum znanja. U Vašem gradu postoji desetine auto skola i morate izaberati jednu od njih. Za Vas smo izdvojili nekoliko saveta i kriterijuma kojima se možete voditi pri izboru odgovarajuće škole.

Raspitajte se o auto skolama

U današnjem kapitalističkom društvu informacije jesu najvrednija roba, vrednija čak i od plemenitih metala. Proizvoda i proizvođača ima na hiljade što ne znači da su svi proizvodi jednako dobri. Zbog toga se pri izboru ne samo auto skole, već bilo kakvog drugog proizvoda ili robe treba dobro raspitati.

 

Prvo se poslužite desnom rukom informatičkog društva – internetom. Pronađite auto skole u svojoj blizini. Posetite njihove veb sajtove i upoznajte se sa uslugom koju te škole nude. Po različitim forumima potražite iskustva i mišljenja drugih ljudi o njihovoj usluzi.

 

Informacije koje pronađemo na internetu često su uopštene i vrlo kratke. Međutim, ukoliko imate prijatelja ili poznanika koji je nedavno polagao vožnju i uzimao časove upitajte ga u kojoj auto skoli je polagao. Potom mu postavite i sledeća pitanja: kako je zadovoljan časovima vožnje koje je pohađao, da li bi ponovo izabrao tu školu i zbog čega, da li bi je preporučio drugim ljudima, kao i koje su prednosti i mane uzimanja časova u toj auto skoli.

 

Auto skole nemaju zaposlenog samo jednog instruktora vožnje, već više njih. Vrlo često kvalitet časova vožnje, pa i samog polaganja više zavisi od instruktora nego od škole. Stoga, raspitajte se o stručnosti instruktora vožnje zaposlenih u određenoj auto skoli. Poznanike i prijatelje koji su vožnju već polagali upitajte ne samo za informacije o školi za koju su se odlučili, već i o instruktoru koji ih je podučavao.

 

Takođe, auto skole možete pozvati telefonom ili im se javiti na mejl adresu i podrobno se raspitati o svim detaljima i svemu što Vas interesuje. Nije zgoreg uputiti se pravo na njihovu adresu, te lično upoznati instruktore i videti vozila u kojima se kandidati obučavaju.

Najjeftinija auto skola nije uvek i najbolja

Nažalost, živimo u takvom vremenu, a i zemlji, u kojima svaki dinar moramo štedeti. Štednja u suštini jeste pozitivna stvar. Međutim, na nekim stvarima se ne bi trebalo štedeti, posebno kada štednja ide na uštrb kvaliteta. Jedna od takvih stvari svakako su i časovi vožnje. Kada smo srednjoškolci sanjamo o tome kako ćemo jednog dana imati svoj auto (po mogućnosti nekog poršea ili BMW-a) i naravno, svi želimo da polažemo vožnju što pre. Međutim, ono što nam u tim godinama nije najjasnije jeste to da je vožnja u stvari velika odgovornost i da je treba shvatiti veoma ozbiljno. Biti vozač znači biti odgovoran za sebe, svoje saputnike ali i za druge učesnike u saobraćaju.

 

Dakle, pri izboru auto skole u kojoj želite da pohađate časove vožnje, neka cena ne bude jedan od važnijih kriterijuma na koje ćete se osloniti. Cena kao kriterijum dolazi u obzir samo onda kada nije na uštrb kvaliteta. Odabir najjeftinije auto skole se na duge staze može ispostaviti kao mnogo skuplja opcija.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.