Stvari koje direktno utiču na bezbednost u vožnji

...

15/05/2017

Bilo da je u pitanju iskusan ili vozač početnik, greške u vožnji prave i jedni i drugi. Međutim, nekada su te greške namerne, a nekada slučajne. U svakom slučaju u saobraćaju treba biti veoma obazriv, jer se tu greške skupo plaćaju.

Nevezivanje sigurnosnih pojaseva

Vožnja bez sigunosnih pojaseva je vrlo čest propust kod vozača, kako mlađih tako i starijih i uprkos tome što je bezbroj puta dokazana efikasnost ovih pojaseva u slučajevima saobraćajnih nezgoda. Neki ih svesno ne vezuju dok drugi zaboravljaju. Međutim, za zaborav ima sve manje opravdanja, jer savremeni automobili imaju ugrađene alarme koji obaveštavaju vozača da pojas nije vezan.

Neadekvatno odstojanje

Održavanje dovoljne i propisane udaljenosti od drugih učesnika u saobraćaju je bitan faktor sa izbegavanje saobraćajnih nesreća. Ovo je posebno značajno u zimskim uslovima vožnje kada, zbog male razdaljine između vozila, može doći do lančanog sudara i ogromne materijalne štete, kao i povreda, čak i tragičnih posledica.

Vožnja pod dejstvom alkohola

Vrlo čest prekršaj je vožnja u alkoholisanom stanju. Opasna je za samog vozača, ali i za njegove saputnike, kao i druge učesnike. Ovako neodgovorno ponašanje odnese mnoge živote, ali i napravi nepotrebne troškove. Novčane kazne su velike, ali i uprkos tome veliki broj nesavesnih vozača seda za volan u pijanom stanju. Zato se u poslednje vreme mogu videti spotovi na televiziji sa potresnim slikama i posledicama vožnje pod dejstvom alkohola, a sve u cilju podizanja svesti o ovom problemu.

Brza vožnja

U brzoj vožnji uživaju mnogi, kako mladi, tako stariji vozači. Ali rizici ovakvog ponašanja su veliki. Mogućnost da se brzo zaustavi u slučaju potrebe je mala kada se vozi brzo. Reakcije vozača na iznenadno izletanje osobe ili vozila na njegovu putanju, ma koliko brze bile, ne mogu uopšte ili u većoj meri da izbegnu teške posledice pri brzini većoj od propisane.

Telefoniranje u toku vožnje

Poslednjih godina, sa ekspanzijom telekomunikacija, postali smo zavisnici od upotrebe mobilnih telefona, pa čak i za vreme vožnje. Sasvim je uobičajena pojava da vozači telefoniraju ili kucaju poruke dok voze. Zbog toga imaju smanjenu pažnju i tako dolazi do neželjenih posledica.

Nepoštovanje znaka STOP

Vozačima se često učini da ne postoji potreba za zaustavljanjem na znak STOP, međutim to se često ne ispostavi kao tačno, ali tada bude kasano, jer dođe do nezgode. Auto škola i instruktor vožnje bi trebalo već na obuci da usade mladim vozačima naviku zaustavljanja na ovom znaku kako bi navikli da je koriste kao samostalni vozači.

Prolazak kroz crveno svetlo

Jedan od najtežih prekršaja je prolazak kroz crveno svetlo na semaforu. Ovaj prekršaj je najčešći uzrok stradanja na ulicama. Godišnje odnese na desetine života.

Prevencija

Da do svega ovoga ne bi dolazilo potrebno je delovati na više načina. Još od prvih godina života stvoriti kod dece svest o ponašanju u saobraćaju i kroz vreme je podizati. Pričati o tome i u školama i na svim medijima. Trebalo bi i da iskusni vozači savetuju početnike o ponašanju u saobraćaju, a i auto škole da nađu najbolje načine da dopru do svojih kandidata prilikom obuke vožnje.

Nenad Pavlićević

Autor: Nenad Pavlićević

Instruktor vožnje od 2000 godine, Direktor i rukovodilac auto škole, radno iskustvo u obuci 14 godina, obučio preko 800 kandidata. Licenciran ispitivač i instruktor.